Clouds
21 Budapest
Dollár
360,06 Ft
Euró
388,44 Ft
Font
433,44 Ft
Bitcoin
23,139 $

Kína szerint “elfogadhatatlan” a kínai utasok tesztelése, megtorlással fenyegetőznek

Fotó: MTI/EPA/WU HAO
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha Kína tudhatná legjobban, hogy hogyan is néz ki egy globális járvány, most megtorlással fenyegetőznek, amiért a Kínában jelentősen megugrott koronavírusos esetek nyomán több ország is kötelező koronavírus-tesztet végeztet a kínai utasokkal.

Kissé meglepő, de Kína most megtorlással fenyegetőzik és “elfogadhatatlannak” minősítette, hogy az olyan országok, mint Franciaország, Japán, India és az Egyesült Államok kötelező jellegű koronavírus-tesztet végeznek el minden, Kínából érkező utasnál.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Ahogy az RFI is írja, a fentebb felsorolt országok mellett még több tucat másik ország is ragaszkodik ahhoz, hogy a Kínából érkező összes utasnak negatív tesztet kell bemutatnia az érkezés előtt, ami érthető, hiszen senki sem akar egy újabb világjárványt. Márpedig az újabb járványhullám indulása nem elképzelhetetlen, miután Kínában jelentősen megugrott a koronavírusos esetek száma.

A fertőzések számának meredek közelmúltbeli emelkedése Kínában azt követően következett be, hogy Peking a múlt hónapban a lakosság nyomására végül egyik napról a másikra feloldotta a példátlanul szigorú zéró-Covid politika nyomán hozott járványügyi intézkedéseket, a bejelentésre pedig szinte azonnal megteltek a kórházak és a krematóriumok.

Annak ellenére, hogy a korlátozások eltörlése után szinte közvetlenül jelentősen megugrott a koronavírusos megbetegedések száma, Peking folytatta az újranyitást, s bejelentette, hogy megszünteti a kötelező karantént is az országba történő érkezéskor, ami igen sok kínait késztetett arra, hogy most tegyék meg régóta halogatott külföldi útjaikat.

Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő felháborodva beszélt a több ország által bevezetett, a Kínából érkező utasokra vonatkozó kötelező jellegű koronavírus-tesztelésről, mondván, “néhány ország csak a kínai utazókat célzó beutazási korlátozásokat vezetett be”, kijelentve, hogy “ennek nincs tudományos alapja, és egyes gyakorlatok elfogadhatatlanok”.