Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Fejlett rakéta-sorozatvetőt tesztelt a kínai hadsereg

Kínai katonák a vértanúk napjának alkalmából a Népi Hõsök emlékmûvénél tartott ünnepségen a pekingi Tienanmen téren 2021. szeptember 30-án. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Nagy Noel

2022. július 19. - 17:45

A kínai állami média beszámolója szerint friss teszteken esett át a hadsereg legújabb fejlesztésű rakéta-sorozatvetője, amivel precíziós csapásokat is végeztek.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) kipróbálta a legújabb, teherautóról indítható PCL191 rakéta-sorozatvetőjét, amellyel több kilométerre lévő célpontokra mértek precíziós csapástok – írja a South China Morning Post.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

A hongkongi lap az állami CCTV beszámolójára hivatkozva írt arról, hogy a vasárnapi nap folyamán egy Nyugat-Kínában kialakított sivatagi lőtéren próbálták ki a legújabb rakétarendszerén, amely jelesre vizsgázott.

A különböző katonai elemzők szerint a teszt legfőbb célja az volt, megmutassa a PLA tűzerejét és katonai készültségét, elsősorban India felé, amellyel az elmúlt évek során súlyos határkonfliktusban voltak, ami 20 indiai és 4 kínai katona halálához vezetett.

A fejlett, nagy hatótávú PCL191-et még 2019. októberében mutatta be a kínai hadsereg a Kommunista Párt tiszteletére rendezett nemzeti ünnepségen. Nem ritka, hogy a katonai parádékon mutatják az újonnan fejlesztett fegyvereiket, Észak-Koreához hasonlóan.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A sorozatvető összesen 8 darab, 370 mm-es rakétát tud szállítani, amelyek egyenként 350 km-es hatótávval rendelkeznek. A másik opció, hogy két darab 750 mm-es Tűzsárkány ballisztikus rakétát lőnek ki belőle, amely egyenként 500 km-es hatótávval bír.

Csen-Ming Csou, a Juan Vang katonatudományi és technológiai think-tank kutatója kijelentette, hogy a rakéta-sorozatvető általános hatótávját 500 km-re bővítette a kínai hadsereg, amely azt is jelenti, hogy a kínai-indiai határ bármely pontján elhelyezkedő indiai katonai támaszpontot ki tudják lőni.

A 2020-as határütközetek óta Kína és India is bővítette fegyverarzenálját a határon, az indiai hadsereg például helikoptereket és M777-es tarackokat küldött a frontvonalra, míg a PLA a PCL191-et, valamint PCL181 tarackokat vitt a határhoz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.