Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

Kína leállítja a cseppfolyósított földgáz külföldi értékesítését

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, a Központi Katonai Bizottság elnöke beszél a KKP 20. kongresszusán a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 16-án. MTI/EPA/Hszinhua

Szabó Kata

2022. október 18. - 06:40

A gázárakkal küszködő Európa számára újabb csapásként hathat a hír, miszerint Kína nem értékesít több LNG-t külföldi országok számára.

A kínai energetikai vállalatok egyértelmű utasítást kaptak a cseppfolyósított gáz exportjának leállításával kapcsolatban, ugyanis a közelgő téli szezon előtt az ázsiai ország azon van, hogy biztosítsa saját ellátását.

A pekingi kormányzat arra kérte az állami gázimportőröket, hogy ne adjanak el több cseppfolyósított földgázt az európai és ázsiai energiahiánnyal küzdő vevőknek, ugyanis a PetroChina, a Sinopec, és a Cnooc vállalatok vezetőit is arra utasították, hogy tartsák meg téli készleteiket hazai felhasználásra.

A lap szerint Peking azt követően hozta meg a döntést, hogy a legfrissebb becslések szerint a jelenlegi szintek tartása mellett kis mértékű gázellátási hiány léphetne fel az országban, kockáztatni pedig nem szeretnének, ezért értékesítés helyett a hazai ellátás biztosítására koncentrálnak.

A hír nem jött jól az európai piac számára, ahol a gáz ára ugyan közel 60 százalékkal csökkent az augusztusi csúcshoz képest, ám még így is magasak az árak, miközben az Oroszországból érkező szállítások jellemzően elkerülik a kontinenst. A Reuters megpróbált részletesebb választ kapni a döntés okairól, ám egyelőre sem az állami, sem pedig a piaci szereplők nem reagáltak a megkeresésre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.