Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Kína Elon Muskot is megelőzte a rakétaiparban, történelmi kilövésen vannak túl

Egy kínaii magáncég hajtotta végre azt a kilövést, aminek a végén szerdán pályára állították a világ első olyan rakétáját, amit metán hajt.

...svg content...Fotó: Felbocsátják egy Hosszú Menetelés-5 hordozórakétával a kínai holdistennő nevét viselő Csang-o 5 holdkutató űrhajót a dél-kínai Hajnan tartományban működő Vencsang űrközpontból 2020. november 24-én. Az űrhajó leszállóegységet visz magával, hogy a Hold felszínéről kőzeteket gyűjtsön, majd azokat visszaszállítsa a Földre. MTI/EPA/COSTFOTO
Világűr
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Ezzel Kína gyakorlatilag megelőzte az amerikai riválisait, és a hordozórakéták következő generációját küldte az űrbe. A Zhuque-2 hordozórakéta reggel 9 órakor startolt el az északnyugat-kínai Csiucsuan műholdindító központból.

A Reuters azt írja, az állami média tájékoztatása szerint a terveknek megfelelően zajlott le a kilövés. Egy pekingi székhellyel rendelkező cég, a LandSpace hajtotta végre a kilövést, mely egyúttal történelmi is volt. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Ez az első metánnal hajtott rakéta, mely nem a jövőt, hanem már a jelent jelenti. A cég első kísérlete decemberben sikertelen volt, most viszont minden rendben ment Zhuque-2 indítása körül.

Kína történelmet írt

Ezzel a kilövéssel többek között az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX-et és Jeff Bezos Blue Origin névre keresztelt rakétacégét is megelőzte Kína. Nagy a harc jelenleg a metánnal hajtott hordozórakéták versenyében, amit már a kínai vállalat vezet.

Ezek a rakéták egyrészt kevésbé szennyezőbbek, biztonságosabbak, olcsóbbak, illetve részben újrafelhasználhatóak. A LandSpace a második kínai magáncég lett, amely folyékony hajtóanyagú rakétát indított.

Még április hónapban a Beijing Tianbing Technology sikeresen fellőtt egy kerozin-oxigén hajtotta rakétát, amivel újabb lépést tettek meg az újraüzemelhető és újrafelhasználható rakéták kifejlesztése felé. Kína nagyon gyors fejlődést mutat, mivel a kínai cégek csak 2014-ben robbantak be az ágazatba, amikor a kormány engedélyt adott a magánbefektetésekre az iparban.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.