Dollár
431,59 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,349 $

Kína: a Julian Assange-ügy tökéletesen példázza az USA és az Egyesült Királyság képmutatását a sajtószabadság kapcsán

A WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítójának, Julian Assange ausztrál oknyomozó újságírónak a szabadon engedését követelik támogatói egy londoni bíróság elõtt rendezett tüntetésen 2021. október 27-én. Az Egyesült Államok kormánya fellebbez a brit bíróság azon döntése ellen, hogy nem adják ki Julian Assange-t. MTI/EPA/Andy Rain
not image

Borbély Fanni

2022. június 23. - 18:58

A kínai külügyminisztérium szóvivője úgy véli, ez az ügy rámutat arra, hogy az USA és az Egyesült Királyság mennyire képmutatóan viselkedik a sajtószabadság kapcsán.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője éles kritikát fogalmazott meg az USA-val és az Egyesült Királysággal szemben, s úgy fogalmazott, hogy az embereket hősként kezelik, amikor leleplezik más országok kétes ügyeit, ám ha az Egyesült Államokról van szó, akkor máris bűnözőként kezelik az embert.

Soron kívül Szigorítaná az oroszok vízumkérelmének elbírálását az EU

Kína ismét igen hevesen reagált a nyugati országok sajtószabadságának kérdésében, s a kínai külügyminiszter egyenesen kijelentette, a WikiLeaks bebörtönzött alapítójának, Julian Assange-nak az ügye az USA és az Egyesült Királyság “képmutatását” tükrözi.

A TRT World arról számolt be, hogy Wenbin hétfőn egy Pekingben tartott sajtótájékoztatón kijelentette, meglátása szerint abban mutatkozik meg az USA képmutatása, hogy míg az emberek szabadon leleplezhetnek más országokat, addig komoly büntetésekre számíthatnak, ha ezt az Egyesült Államokkal teszik.

Mint ismert, Assange kiadatási papírjait múlt pénteken írta alá Priti Patel brit belügyminiszter, a fejleményre reagálva pedig a WikiLeaks alapítójának felesége megfogadta, hogy harcolni fog a döntés ellen, mondván, a brit belügyminisztérium döntése a kiadatásról még nem jelenti az ügy lezárását.

Miután Assange 2006-ban megalapította a WikiLeaks oldalt, közel egymillió amerikai aktivistától és informátortól megszerzett dokumentumot hozott nyilvánosságra, köztük olyan bizalmas információkat, melyek az iraki és az afganisztáni háborúkról, valamint az e háborúk során elkövetett állítólagos háborús bűncselekményekről szóltak.

Mivel Assange bizalmas dokumentumokat hozott nyilvánosságra, az Egyesült Államok is felkapta a fejét a szivárogtatásra, amiért most több éves börtönbüntetésre is számíthat, ha bűnösnek találják a 18 vádpontban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.