Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

Kínában kivehetik a mobilt a gyerekek kezei közül

A kínai hatóságok új korlátozásokat dolgoztak ki, melynek keretében a függőség megelőzése érdekében korlátozzák a gyerekek mobiltelefon-használatát.

...svg content...Fotó: Unsplash/Keith Fox
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő

Az ázsiai ország vonatkozó hatósága egy sor iránymutatást dolgozott ki a gyermekek mobiltelefon- és okoseszköz-használatának fokozottabb ellenőrzésére és korlátozására, hogy a jelenleginél biztonságosabb online környezetet teremtsen.

A Kínai Kibertér Adminisztráció azt írja, hogy már a korábbi kezdeményezések is „aktív szerepet játszottak a kiskorúak internetfüggőségének csökkentésében”, az új iránymutatások pedig ezen kezdeményezések folytatását jelentik. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A konkrét új intézkedések között szerepel a gyermekeknek szóló üzemmód kiterjesztése a mobiltelefonokra és az alkalmazásboltokra, valamint az is, hogy az üzemmódra való átváltást a jelenleginél gyorsabbá és egyszerűbbé kell tenni.

A mobileszközöknek lehetővé kell tenniük a szülők számára azt is, hogy különböző korú gyermekek számára eltérő használati időt állítsanak be. A CNN azt írja, mindössze 2 órásra tervezett napi használati limit elérésekor a készülékeknek automatikusan be kell zárniuk az aktív alkalmazásokat, kivéve azokat, amelyeket kivételként jelöltek meg a szülők.

A tervezet értelmében a mobilkészülék bekapcsolásakor minden megnyitott alkalmazás automatikusan gyermek üzemmódba váltana, az üzemmódból való kilépéshez pedig a szülők hozzájárulására és ellenőrzésére lenne szükség.

Korábban is szigorítottak már

A kínai hatóságok 2021-ben agresszív szigorítást indítottak a szerencsejátékok ellen, és új korlátozásokat vezettek be a gyermekek képernyőidőjének korlátozása, valamint a függőség elleni küzdelem érdekében.

Ez többek között azt jelentette, hogy a 18 év alatti gyerekek csak heti három órát játszhatnak online, illetve pénteken, szombaton és vasárnap 20.00 és 21.00 óra között, valamint munkaszüneti napokon mindössze egy órára korlátozták a játékidőt.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.