Clouds
21 Budapest
Dollár
359,60 Ft
Euró
390,79 Ft
Font
445,73 Ft
Bitcoin
23,824 $

Kína „csapásmérő gyakorlatot” hajtott végre a Tajvan körül

Fotó: Felvonják a zászlót egy kínai hadihajón a Csöcsiang tartománybeli Csousan hadikikötõjében 2022. december 20-án, a térségben tartandó orosz-kínai hadgyakorlatot megelõzõ napon. Az egyhetes közös gyakorlatozáson Oroszország a csendes-óceáni flottjának zászlóshajójával, a Varjag rakétacirkálóval, valamint a Saposnyikov marsallról elnevezett fregattal képviselteti magát, míg a kínai haditengerészet egyebek mellett manõverezõ rakétával felszerelt rombolókat és fregattokat használ a Kelet-kínai-tengeren tarott hadgyakorlaton. MTI/EPA/Hszinhua/Li Jün
Ázsia
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Tajvan szerint Kína fellépése „ismét rávilágít arra a mentalitására, hogy a nézeteltéréseket erővel oldja meg, és lerombolja a regionális békét és stabilitást”.

A kínai hadsereg közölte, hogy vasárnap „csapásmérő gyakorlatot” hajtott végre a Tajvan körüli tengeri övezetben és légtérben, válaszul a sziget és az Egyesült Államok „provokációjára”, amelyet nem részleteztek.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, az elmúlt mintegy három évben többször panaszkodott a közelben folytatott kínai katonai tevékenységre, mivel Peking arra törekszik, hogy nyomást gyakoroljon Tajpejre, hogy fogadja el a kínai szuverenitást.

Kína augusztusban hadgyakorlatokat rendezett Tajvan környékén, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök Tajpejben tett látogatást, szombaton pedig elítélte az Egyesült Államokat egy új védelmi engedélyezési törvény miatt, amely növeli a Tajvannak nyújtott katonai támogatást.

Tajvan tovább növeli a katonai erejét

A kínai hadsereg rövid közleményben közölte, hogy Tajvan környékén „közös harckészültségi járőrözést és közös tűzerejű csapásmérő gyakorlatot” hajtottak végre, bár a pontos helyszínt nem adtak meg – írja a Channel News Asia. 

„A hadszíntéri erők minden szükséges intézkedést megtesznek a nemzeti szuverenitás és a területi integritás határozott megvédésére” – fűzték hozzá. 

A tajvani védelmi minisztérium szerint Kína fellépése „ismét rávilágít arra a mentalitására, hogy a nézeteltéréseket erővel oldja meg, és lerombolja a regionális békét és stabilitást”.

A tajvani-amerikai együttműködés hozzájárul az Indo-csendes-óceáni térség szabadságához, nyitottságához, békéjéhez és stabilitásához, és Tajvan az ellenséges fenyegetésnek és önvédelmi szükségleteinek megfelelően tovább fogja növelni haderejét – közölte a minisztérium.

„A kínai kommunisták »katonai megfélemlítési« akciói nyilvánvalóan népünk megfélemlítésére irányulnak, és nem kedveznek (Kína) nemzetközi megítélésének” – tették hozzá.