„Harcolni fogok Kijevért”: vadászpuskával fegyverkezett fel egy ukrán anya

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 26. - 14:40

A háromgyerekes ukrán anya nem akarja, hogy a gyerekei örököljék Ukrajna problémáit, a fenyegetést, amelyet az orosz invázió okoz. 

Mariana Zhaglo, az 52 éves, háromgyerekes ukrán anya, aki marketingkutatóként dolgozik, 1300 dollárt költött egy Zbroyar Z-15 karabélyra, amelynek használatát egy kéthetes mesterlövész tanfolyamon tanulta meg. 

Elmondta, hogy sosem vadászott, azután vette ezt a karabélyt, miután hallott néhány katonát a legjobb fegyverekről beszélni. Emelett sisakot, hótaposót, golyóálló mellényt, egyenruhát és bakancsot is vett a nő, aki az ukrán területi védelmi erők tagja. 

„Ha arra kerül a sor, akkor harcolni fogunk Kijevért – harcolni fogunk, hogy megvédjük a városunkat. Nem látom értelmét annak, hogy az oroszok háborút indítsanak, és Kijevet békén hagyják. Ha elkezdődnek a harcok, akkor ide fognak jönni. Kijev a fő célpont”

– emelte ki. 

Zhaglo kiemelte, hogy az invázió veszélye „így vagy úgy, de már nyolc éve jelen van”, ismeri a helyzetet, ugyanis annak idején a szovjetek is ezt csinálták: növelték a csapatlétszámot, majd visszahívták a katonákat. 

„A saját társadalmi köreimben én vagyok az egyetlen, aki jelenleg egyáltalán beszél erről a válságról. A barátaim és a szomszédaim arról beszélnek, hol fogják tölteni a tavaszi és nyári szabadságukat”

– idézi a New York Post

Elmondta, hogy bármilyen parancsot kap, azt teljesíteni fogja, hogy megvédje az országát. A kérdésre viszont, hogy nem gondolkodott-e azon, hogy a családjával elhagyják Kijevet, egyenes választ adott. 

„Igyekszünk nem túl sokat beszélni erről a témáról. Sem a férjemnek, sem nekem nincsenek máshol élő rokonaink a gyerekeinken kívül: nincs hová mennünk. Úgyhogy itt maradunk együtt, bármi is legyen az. Ez a mi otthonunk. Harcolni fogunk”

– jelentette ki.