A kihalás szélén áll egy tengeri állatfaj, de már keresik a megoldást
A halászat szüneteltetését/felfüggesztését is fontolgatják, de az is felmerült, hogy tenyésztett tengeri sünöket engednek szabadon, vagy védett övezeteket jelölnek ki.
Marie Bravo-Monin, a Marseille-től nyugatra, Martigues-ig húzódó Cote bleue (Kék Part) tengeri nemzeti park igazgatója szerint 2017 óta tart a tengerisün-populáció fogyása, ami egyre aggasztóbb méreteket ölt.
Elmondása szerint a dél-franciaországi téli hagyományos kulináris fesztiválokra, amelyeken rendszerint több tonnányi „tengeri gesztenyének” becézett csemege fogy, már a spanyolországi Galíciából vagy máshonnan szállítják a különlegességet.
Majd kifejtette, hogy ennek hátterében több dolog is áll:
- a túlhalászat,
- a környezeti hatások változása (pl. planktonok esetében),
- a vízminőség javulása Marseille-ben (a tengeri sünök a tengerbe bocsátott szennyvízből táplálkoznak),
- a víz felmelegedése (egy tanulmány szerint ez az Indiai-óceán esetében számos gerinctelen állat pusztulását okozta a Perth-től 20 kilométerre fekvő Rottnest-szigeténél).
A Napi.hu szerint a tengeri sünök 4 év alatt érik el a fogyasztható méretet, ám csak december 15. és április 15. között lehet rájuk halászni, s a megfogyatkozásuk miatt Korzikán már fontolgatják a halászat 2-3 éves szüneteltetését, de Provence-ben is felmerült a halászat felfüggesztése.
A Stella Mare igazgatója elmondta, hogy az intézet tenyésztett tengeri sünök szabadon engedésén dolgozik, hogy elkerülhessék ezt a kényszermegoldást, illetve az is felmerült, hogy védett övezeteket jelölhetnének ki a tengeri sün-populáció megerősítésére.