Kiderült az indiai koronavírus-mutációról, hogy képes újrafertőzni

not image

Kulcsár Péter

2021.február.28 - 16:41

A Kurnool orvosi egyetem kutatói rájöttek, hogy az N440K névre keresztelt koronavírustörzs sokkal fertőzőképesebb, mint azt korábban feltételezték.

A tudósok előzetes eredményei alapján az először Indiában detektált mutáció képes kikerülni az immunrendszer természetes védelmi mechanizmusait, ezáltal a kórokozó újból megtámadhatja azokat a betegeket, akik egyszer már átestek a fertőzésen.

Ándhra Prades állam covid-páciensei esetében 33 százalékban dominál az új törzs, bár a kórlefolyása egyelőre megegyezik az alapváltozatéval – tudósított a The Times of India hírportál.

A kutatócsapat felkutatta az első N440K-hoz kötődő eseteket, vagyis a mutáció első hordozóit, majd a genetikai vizsgálatok lefolytatása után összesen 14 genetikai módosulást azonosítottak a kórokozó szerkezetében.

Az analízis szerint a genomok két fertőzési gócponthoz köthetőek, amelyek közül mindegyik Ándhra Prades államban történt, ezért felmerült a kérdés, hogy vajon tovább mutálódhat-e a vírus, és okozhat-e akár harmadik vagy negyedik újrafertőződést a gyengébb immunrendszerű betegeknél.

A kutatók egyöntetű véleménye szerint választ csak akkor kaphatunk a kérdésre, ha a vakcinációs program mellett intenzíven tanulmányozzák és nyomon követik a jövőben a koronavírus alkalmazkodási képességét is, máskülönben nehéz lesz egy egységes tudományos elméletet felállítani.