Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a világ kiberbiztonságára az észak-koreai hackercsoportok

MTI/EPA/KCNA
not image

Kulcsár Péter

2021. május 30. - 00:12

Az atomfegyverrel is rendelkező Észak-Korea az elmúlt időszakban informatikai fronton is bekeményített, kiberbiztonsági szakértők szerint már több alkalommal is Kim Dzsongun pártjához köthető hackercsoportok támadtak meg nyugati vállalatokat.

Phenjannal szemben rengeteg nemzetközi szankció él, Kim Dzsongun ugyanis a figyelmeztetések és gazdasági megtorlások ellenére folytatta atomprogramját, melynek következtében további nukleáris tölteteket hoztak létre. Hosszú távon mindez azt jelenti, hogy a kelet-ázsiai ország komoly fenyegetés a nyugati államokra nézve, ám nemcsak ezen a fronton terveznek támadást indítani – írta a SCMP hírportál.

Először 2014-ben derült ki, hogy a Sony Pictures Entertainment ellen indított hackertámadás mögött valójában észak-koreai hackerek állnak, Kim Dzsongun ugyanis nem nézte jó szemmel, amikor a The Interview című filmben kigúnyolták őt és párttársait.

Azóta Phenjan óriási pénzeket költött el kibernetikai részlegére, és megannyi attakért feleltek, legyen szó éppen a 2017-es egyik legnagyobb komputeres vírusáról, a WannaCry ransomware-ről, ami közel 300 ezer számítógépet fertőzött meg több mint 150 országban, valamint a bangladesi központi bank elleni támadás is megemlíthető, mely során 81 millió dollárnyi valutát zároltak.

Washingtoni döntéshozók és hírszerzők legújabb, 2021-es jelentésükben hangsúlyozták, Észak-Korea kimutatta a foga fehérjét, ezért nem szabad őket félvállról venni az informatika terén sem, hiszen komoly összegeket öltek bele a hackertámadások fejlesztésébe, ezért a közeljövőben minden erővel azon kell dolgozni, hogy elhárítsák ezeket a veszélyeket.

Phenjan hackerhálózata jelenleg több mint 6 ezer egységből áll, az úgynevezett “Bureau 121” csoport tagjai főként olyan országokból tevékenykednek, mint például Fehéroroszország, Kína, India, Malajzia és Oroszország.

A hackercsoport tagjai egy több szintű kiképzésen vesznek részt, és megtanítják őket arra, hogy legalább három programozási nyelven értsenek, illetve beszéljenek idegen nyelveket is, ezáltal sokkal nagyobb rálátásuk lehet a támadásokra. A fővárosban található Automatizálási Egyetemen évente száz diák végzi el a kibernetikai attakokhoz köthető tanfolyamokat, ahol arra oktatják a hallgatókat, miként kell feltörni weboldalakat, és hogyan kell kicsalni bizalmas információkat nyugati cégek alkalmazottjaitól.