Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

Kevin Spacey polgári perrel néz szembe a szexuális zaklatási vádak miatt

Fotó: EPA/PETER FOLEY
not image

Borbély Fanni

2022. október 7. - 08:32

A színész csütörtökön áll bíróság elé, miután Anthony Rapp beperelte a színészt azzal a váddal, hogy szexuálisan zaklatta őt, a 2017-ben kirobbant botrány óta pedig Spacey színészi karrierje romokban.

Az AP jelentése szerint Kevin Spacey csütörtökön áll bíróság elé, hogy megpróbálja megvédeni magát az Anthony Rapp által indított perben, aki még 2017-ben robbantotta ki a botrányt, ezzel pedig az első volt, aki szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakat fogalmazott meg a színésszel szemben.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

A tárgyalás várhatóan két hétig fog tartani, az ügy középpontjában pedig a két férfi állítólagos, 1986-os találkozása lesz, amikor Rapp még gyermekszínészként találkozott New Yorkban az akkor 26 éves Spacey-vel, aki épp a Broadway-en tündökölt karrierje elején.

Rapp akkoriban 14 éves volt, s állította, hogy az akkor 26 éves Spacey meghívta őt egy kisebb partira, saját manhattani lakásába, majd a hálószobában megpróbálta elcsábítani a fiatal fiút, amikor már minden vendég távozott a lakásból. Rapp állítása szerint a részegségtől imbolygó Spacey a karjaiba vette, “mint egy vőlegény a menyasszonyát”, majd lefektette az ágyra, ás rámászott.

Rapp azt mondja, gyorsan elhúzódott a színésztől, majd sietősen távozott, végül pedig három évtizeden át hallgatott a történtekről, miközben mindkettejük színészi karrierje szárnyalni kezdett. A Rapp által kirobbantott botrány épp akkor került nyilvánosságra, amikor a #MeToo mozgalom elkezdte kinőni magát Hollywoodban.

Rapp a “legjobbkor” kapott nyilvánosságot 2017-ben

Amikor Rapp 2017-ben, a #MeToo mozgalom fellángolásakor a Buzzfeednek elmesélte a történetét, Spacey állította, nem emlékszik ilyen esetre, majd azt mondta, “de ha akkor úgy viselkedtem, ahogy ő leírja, akkor a legőszintébb bocsánatkéréssel tartozom neki a mélységesen helytelen részeges viselkedésért”.

Noha Spcey 2017-ben bocsánatot kért, Rapp állításait nem igazolta, azóta pedig Spacey jogi csapata már azt állítja, hogy a vád hamis. A jogi csapat szerint ugyanis az akkor 14 éves Rapp nem is vett részt a partin, s ha még részt is vett volna, s úgy történt volna, ahogy Rapp leírta a történteket, érvelésük szerint még akkor sem minősülne szexuális közeledésnek.

Rapp most kártérítést követel az elszenvedett mentális és érzelmi megpróbáltatásokért, továbbá az orvosi költségekért és a munkából való kiesésért. A per kétségkívül Spacey életének egyik legnehezebb időszakát hozta el: a most 63 éves színész ugyanis három hónapja ártatlannak vallotta magát Londonban az ellene felhozott vádak kapcsán, melyek szerint 2004 és 2015 között az Old Vic színház művészeti igazgatójaként három férfit zaklatott szexuálisan.