Kevesebb zöldség, több alkohol – radikálisan megváltozhatnak a hazai fogyasztási szokások
Az OTP Agrár szerint „trendfordító időket él a világ”.
A klímaváltozás egyre komolyabb jeleire, valamint az emiatt bekövetkező, Magyarországon is tapasztalható jövőbeli fordulópontokra hívja fel a figyelmet közleményében az OTP Agrár – számolt be róla a napi.hu.
A közleményben kiemelik, hogy az agrárszektor az elmúlt években folyamatosan fejlődött, a növekedés üteme pedig még a népességnövekedés tendenciájánál is magasabb volt, ez azonban nem jelenti azt, hogy végtelenek a készleteink.
Felhívják rá a figyelmet, hogy a távol-keleti és az afrikai országokban drasztikusan megnőhet a húsfélék, valamint a további állati termékek, vagyis a tej, tojás iránti kereslet, a fejlett piacokon viszont egész másfajta „fejlődés” mehet végbe.
A vegán, „mentes” termékek felfutása tapasztalható, továbbá a minőség iránti igény, a marha- és sertéshús pedig visszaszorulhat a laborokban készülő élelmiszerek javára, erre pedig az is komoly hatással van, hogy a kétkeresős családok idejébe már nem feltétlenül fér bele az ételkészítés.
Habár a tanulmány kitér arra, hogy a „műhúsok” térnyerése nem egyfajta gyors folyamatként fog lezajlani Magyarországon, de a gazdasági trendek mindenképp ebbe az irányba mozognak, a befektetők pedig egyre inkább reagálnak.
A drágulás miatt viszont a zöldség- és gyümölcsfogyasztás akár hosszabb távon is 5-10%-kal visszaeshet, a zsír és a napraforgóolaj használata is hasonlóan visszaszorulhat, a csirkehús ugyanakkor továbbra is népszerű lehet. Némileg meglepő, de az alkoholos italoknál tovább emelkedhet a keresletnövekedés a magyar háztartásokban, főleg ami a bor- és sörfogyasztást illeti.