Kereslet lenne, de kínálat már nincs a budai ingatlanpiacon

Fotó: Unsplash/Ralph Kelly
not image

Borbély Fanni

2021. július 31. - 15:06

Egyre nagyobb a kereslet az észak- és bel-budai ingatlanpiacon, a kínálat azonban jelentős mértékben csökkent, az árak pedig az egekben.

A Napi Nagy Andreával, a Balla Ingatlan észak- és bel-budai irodájának szakmai vezetőjével beszélgetett a témáról, aki elmondta, habár a járványhelyzet miatt jelentősen csökkent a kereslet, a jelenlegi kínálat még ezt sem tudja kielégíteni.

A tendencia pedig nem is mutat javulást, ráadásul a meglévő kínálat jelentős része meglehetősen túlárazott, ezért nagyon ritkán lehet egymillió forint alatti négyzetméterárral találkozni, miközben ez az árszint a legtöbb esetben irreális. Ilyen magas árakon nem lehet eladni az ingatlanokat, így aztán ezek a lakások nem is kellenek senkinek, érdeklődő sincs rájuk – emelte ki az ingatlanközvetítő.

A szakember szerint jelenleg nehéz reális árakról beszélni, s bár a vevők is olykor bizonytalanok, amennyiben megtalálják a számukra megfelelő ingatlant, hajlandók érte többet is fizetni. Az irreális árú ingatlanokra érthetően alig van vevő, aki pedig mégis erre szánja magát, szeret alkudozni.

Nagy Andrea úgy látja, a moratórium vége hozhatna egy kis fellendülést a kínálatban, ugyanis annak végével nagy valószínűséggel több ingatlan esne egyszerre a piacra, amely alapjában megváltoztatná a kialakult helyzetet.