Ismét meghosszabbítják a hitelmoratóriumot

MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. május 14. - 13:30

A Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, Tállai András elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Bankszövetség is támogatja a moratórium meghosszabbítását, így segíthetik a rászorulókat és a járvány miatt nehéz helyzetbe került állampolgárokat.

A Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese a bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) egyeztetett, a kormány csak később dönt a moratórium sorsáról.

Tállai kiemelte, hogy a szabályváltozással 15 hónapra biztosítottak védernyőt, ráadásul nemcsak azok számára, akik kérelmezték, hanem azoknak a lakossági és vállalati ügyfeleknek is, akik a pandémia előtte vettek fel hitelt – olvasható a Világgazdaság tudósításában.

A moratórium segítségével 1700–1800 milliárd forint elhalasztott törlesztés maradhatott a reálgazdaságban 2020 végéig, ami a GDP 3,6–3,8 százalékát teszi ki.

A Magyar Nemzeti bank adatai alapján 2020 áprilisában 1,6 millió lakossági hitelszerződés volt moratórium alatt, ezzel szemben idén februárban csupán 1,3 millió, míg a vállalati oldalon 21 százalékkal csökkent a moratóriumi szerződések száma tavaly májushoz képest.

Az államtitkár szerint most azt kell vizsgálni, hogy a fizetéskönnyítő eljárás célzott továbbvitele mellett miként biztosítható, hogy a pénzintézetek a hitelezés folyamatos fenntartásával tudják segíteni a gazdaság válságot követő újraindulását.

A cél elsősorban az, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosítsák elsősorban a védernyőt a továbbiakban, akik a gazdasági helyzetük miatt rákényszerülnek. Emellett hangsúlyozta, hogy a kamatfizetést nem tőkésíthetik a bankok és nem emelkedhet a törlesztőrészlet a korábbihoz képest, a futamidő viszont meghosszabbodik.