Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,775 $

Kényszeríthetik-e az Apple-t a közös töltőszabvány használatára?

>Magasabb fokozatba kapcsolat az Európai Unió azon törekvése, hogy közös szabványon alapuló töltők kerüljenek forgalomba.

Smart

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Néhány nappal ezelőtt, nálunk is olvasható volt a hír, mely szerint ismét terítékre került a különböző okoseszközök töltőinek szabványosítása, most pedig az is kiderült, hogy az Európai parlament felhívást intézett ez Európai Bizottság fel, hogy mihamarabb döntsön a közös szabvány alkalmazásáról.

Mivel az Apple-t leszámítva az összes gyártó valamely USB szabványt használja (microUSB vagy USB-C), egyedül esetükben lehet kérdéses az, hogy hogyan folytatják tovább, ám a történet természetesen nem ennyire egyszerű. Soron kívül Szentkirályi: „Karácsony a Gyurcsány-osztály legszorgalmasabb kisdiákja”

Az Apple ugyanis éveken át azért ódzkodott a microUSB vagy USB-C használatától, mert véleményük szerint saját, Lightning nevet viselő töltőcsatlakozójuk kisebb, így a másik kettővel ellentétben a kisebb méretű készülékeken is gond nélkül elfér. Másrészről viszont az is igaz, hogy 2009-ben a Samsung és a Nokia mellett az Apple is aláírta azt a megállapodást, mely lefektette a mostani szabványosítás alapjait, vagyis papíron elkötelezték magukat amellett, hogy szükség esetén változtatnak.

Eddig erre nem volt szükség, és bár elviekben kötelezhető lenne az amerikai gyártó arra, hogy álljon át az USB-C szabvány alkalmazására, mindez aligha fog megtörténni. Ennek oka pedig meglehetősen egyszerű, hiszen visszamenőleg értelemszerűen már nem érvényes a módosítás, a jövőben, egészen pontosan 2021-től érkező készülékek pedig már kábel nélkül, vezeték nélkül lesznek tölthetők, vagyis szükség sem lesz arra, hogy az EU az Apple-t átállásra kötelezze.

Az idén érkező új készülékek esetében sincs már sok kérdőjel, hiszen azok rendszerint szeptemberben érkeznek, vagyis a fejlesztés és a tesztelés már rég elkezdődött, így esélytelennek tűnik, hogy bármin is módosítsanak, arról nem is beszélve, hogy a szabályozás hatályba lépéséig is hónapok, de az is lehet, hogy évek vannak még hátra.