A kenyér drágulása miatt tönkremehetnek a pékségek
A Magyar Pékszövetség elnöke közölte, a kenyér és a pékáruk áremelkedésére számíthatunk az elkövetkező hetekben, az ágazatban pedig jelentős átrendeződéseket hajtanak végre.
Septe József az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, az alapanyagok, az energiaárak, a munkabérek és az arra rakodó terhek jelentős mértékű változása, növekedése teszi szükségesség, hogy a sütőipari vállalkozások megemeljék az áraikat.
A szakember hozzátette, a sütőipar egészen addig emeli majd az árakat, amíg az önköltsége növekedni fog, tehát, amíg a beszállítók árat emelnek, addig a sütőipar kénytelen lesz azt a kereskedelemre és a vásárlóira áthárítani.
Septe József kiemelte, a sütőipar nem extraprofitra kíván szert tenni, hanem be van szorítva egy présbe, ahol az egyik oldalon az alapanyag-beszállítók, a másik oldalon pedig a kereskedelem van. Vagyis kénytelenek a kapott áremelkedéseket tovább tolni, tovább érvényesíteni a kereskedelem és vásárlók felé – magyarázta.
A fentieken túl a munkaerő szempontjából is rosszul állnak, miután számos szakképzett emberük hiányzik, akár pékmesterek, akár sütőipari szakmunkások, illetve a különböző üzemvezető, műszakvezető és élelmiszeripari technológus szinteken is – ismertette a Magyar Pékszövetség elnöke.
Ugyancsak komoly gondot jelent, hogy kezdetét vette a területen a centralizáció. Ennek során nagy, komoly sütőipari üzemek épülnek, alakulnak át, illetve vásárolnak föl kisebb cégeket, amelyeket teljesen automatizálnak, vagyis egyre kevesebb kézi munkaerőre lesz szükség, mindezt azonban nem minden sütőipari vállalkozást tudja lekövetni.
Septe József szerint a teljes átrendeződés 2023-ra várható, és nagy valószínűséggel a most működő 900 pékség jelentős része bajban lesz, és nagyjából ötszázra becslik azok számát, akik talpon tudnak majd a termelésben maradni.