Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,83 Ft
Euró
398,17 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
65,694 $

Katasztrofális hurrikánszezonra készülnek az USA-ban, figyelmeztettek a légkörkutatók

Akár a 2005-öset is felülmúlhatja, ami sok jóval nem kecsegtet, lévén akkor pusztított a Katrina is.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

19 évvel ezelőtt 280 km/órával csapott le az USA-ra és Mexikóra a Katrina hurrikán. Az 5-ös erősségű trópusi vihar közel kétezer ember életét vette el, és több mint egymillió ember otthonát döntötte romba. Csaknem 125 milliárd dolláros kárt okozott, így a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal előrejelzése minden, csak nem jó hír.

A NOAA prognózisa szerint ugyanis 85 százalék az esélye annak, hogy a szokásosnál erősebb lesz a hurrikánszezon, és becsléseik szerint 17-25 vihar érhet partot, amiből 4-7 lesz jelentősebb. Az előrejelzés 70 százalékos pontossággal számolt. Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

„Az idei szezon több szempontból is rendkívülinek ígérkezik” – mondta Rick Spinrad, a NOAA oceanográfusa, hozzátéve, hogy akár a 2005-ös és a 2020-as éveket is felülmúlhatja a hurrikánok száma és ereje.

A Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség igazgatója, Erik A. Hooks úgy véli, hogy már most el kell kezdeni a felkészülést a pusztító viharokra. Mint hozzátette, az extrém időjárási események ma már egyre nagyobb kihívást jelentenek az USA-ban.

Az idei hurrikánszezon egyik fő mozgatórugója az El Niño, a Nyugat-Afrikában várható erős monszunidőszak pedig növeli a páratartalmat a kontinens partjainál, melyek szintén elősegíthetik az Atlanti-óceánon kialakuló erős viharokat – írja az IFL Science.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.