Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Katari VB: több ezer vendégmunkást lakoltattak ki Doha központjából

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságig még hátralévõ idõt számláló óra Dohában 2022. október 20-án. A világbajnokságot november 20. és december 18. között rendezik Katarban. MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Közel-Kelet
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Amellett, hogy a futballtörténelem legdrágább világbajnoksága lesz a Katari VB, az elmúlt tornákat tekintve a legsúlyosabb emberi jogi jogsértések is a tornához kapcsolódnak, amelyek felett a FIFA látványosan szemet huny.

A Reuters exkluzív értesülései szerint az újabb súlyos jogsértés abban a formában nyilvánult meg, hogy több ezer vendégmunkást lakoltattak ki erőszakkal Doha központjából, ahol a fővárosba érkező szurkolókat akarják elszállásolni.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó munkások szerint több tucat épületből lakoltattak ki a hatóságok, így a főként ázsiai és afrikai vendégmunkásoknak egyik napról a másikra kell új szállás után kutatniuk – emiatt sokan például egyelőre az utcán alszanak.

Az egyik épületben például a helyiek állítása szerint 1200 vendégmunkást szállásoltak és a hatósági személyek szerda este 8 órakor közölték velük, hogy két órájuk van elhagyni az otthonukat és elvinni ingóságaikat.

Az önkormányzat tisztviselői 10:30-kor tértek vissza és mindenkit kirúgtak az épületből, aki addig nem hagyta el azt. Jó néhány vendégmunkásnak például arra sem volt ideje, hogy a saját ingóságait összegyűjtse.

„Sehova nem tudunk menni” – fogalmazott az egyikük a Reutersnak, valamint hozzátette, hogy már második éjszakája aludnak 10 társával az utcán, amely különösen embert próbáló jelenleg a nagy őszi katari hőségben.

A Reuters felkereste a katari kormányt az ügyben, amely közölte, hogy a kilakoltatások nem függnek össze a közelgő világbajnoksággal, hanem a dohai településfejlesztési tervnek megfelelő városátalakítás részét képezik:

„Mindenki azóta biztonságos és megfelelő lakhatásban részesült, mindegyik távozási kérelmet megfelelő értesítés előzött meg”

A FIFA és a Katari Világbajnokság szervezői nem válaszoltak a Reuters megkeresésére, azonban egyre nagyobb a felháborodás a november 20-án kezdődő torna kapcsán a sorozatos embertelen bánásmód miatt, amelyben a vendégmunkásokat részesítik.