Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Ősi, színes kaszáspókok maradványaira bukkantak Németországban

A nagyjából 48 millió éves állatok az első ismert fosszilis kaszáspókok, amelyek az eocén korból származnak.

...svg content...Fotó: BARTEL, C., ET AL. PALAEOBIODIVERSITY AND PALAEOENVIRONMENTS (2024) (CC BY 4.0)
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új tanulmány szerint ősi, színes kaszáspókok maradványaira bukkantak Németországban. Mint kiderült, a nagyjából 48 millió éves állatok az első ismert fosszilis kaszáspókok, amelyek az eocén korból származnak, s a példányok az álkaszáspókokhoz hasonlóan igen hosszú lábúak, valamint kistestűek.

Christian Bartel, a Freie Universität Berlin munkatársa és kollégái azon az állásponton vannak, hogy az állatok a Sclerosomatidae családba tartoznak – írja a 24.hu az IFLScience-re hivatkozva. A kövületeket Darmstadt közelében, a Messel-gödör nevű lelőhelyen tárták fel, amely elsősorban a gerinces fosszíliákról ismert. A középső eocén idején a térség szubtrópusi vagy trópusi erdő lehetett. Soron kívül Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

A mostaniak az első megkövült kaszáspókok a területről, igaz, korábban találtak erre pókféléket és rovarokat – jegyzik meg. A nemrég felfedezett leletek Németország legősibb kaszáspókjai, egyben az első fosszilis pókszabásúak, amelyeknek bőrén fémes ragyogást mutattak ki. De a cikkből az is kiderül: a szakemberek összesen kilenc egyedet vizsgált meg.

A fémes ragyogás a kaszáspókok egy mai csoportjára, a Gagrellinae alcsaládra emlékeztette a kutatókat, amely jelenleg mintegy ezer fajt tartalmaz, és a neotropikus ökozónában, Észak-Ausztráliában és Malajziában fordul elő – teszik hozzá. Korábban arról is beszámoltunk, hogy a Dűne férgeire emlékeztető állat maradványaira bukkantak Angliában.

Az állat egy tengeri ragadozó lehetett, amely feltehetőleg nem volt túl válogatós az étellel kapcsolatban. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy hatalmas, repülő őshüllő maradványait találták meg egy angliai kavicsbányában. Egy szakértő elmondta: ez a példány immár az egyik legnagyobb ismert pteroszaurusz a jura időszakból az egész világon.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.

Reagált Orbán Viktor a konvoját kísérő rendőr halálos balesetére

A magyar miniszterelnök is mély együttérzését fejezte ki a történtek miatt, amiben egy 61 éves rendőr vesztette életét.