Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,63 Ft
Euró
395,68 Ft
Font
468,36 Ft
Bitcoin
66,659 $

Hatalmas, repülő őshüllő maradványaira bukkantak egy angliai kavicsbányában

Egy szakértő szerint ez a példány immár az egyik legnagyobb ismert pteroszaurusz a jura időszakból az egész világon.

...svg content...Fotó: University of Portsmouth
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Szakértők egy csoportja egy angliai kavicsbányában feltárt repülő őshüllő maradványait vetette vizsgálat alá, amelynek eredményei alapján az állat szárnyfesztávolsága hatalmas, 3,75 méter volt. A beszámoló szerint a pteroszaurusz kövületét 2022 júniusában ásták ki az Abingdon-on-Thames közelében lévő bányában.

A szárnycsontokat a Portsmouth-i Egyetem és Leicesteri Egyetem szakemberei elemezték – írja a 24.hu a BBC cikke alapján. Mint kiderült, az állat a jura idején élt, a periódus pteroszauruszainak szárnyfesztávolsága jellemzően 1,5-2 méter volt. David Martill, a Portsmouth-i Egyetem munkatársa hozzátette: Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A 3,75 méter egy kréta kori pteroszaurusz esetében kicsi lenne, de egy jura kori pteroszaurusz esetében hatalmasnak számít. Mint fogalmazott, ez a példány immár az egyik legnagyobb ismert pteroszaurusz a jura időszakból az egész világon, s csak egyetlen nagyobb, Svájcban feltárt egyedet ismernek: annál a szárnyfesztávolság elérhette az 5 métert.

A kutató szerint az új felfedezés azt sugallja, hogy a jura kori pteroszauruszok a vártnál nagyobbra nőhettek. A fosszília egy, a Ctenochasmatoidea csoportba tartozó fajtól származik, ezek az állatok hosszú, karcsú szárnyaikról, hosszú állkapcsukról és finom, sörteszerű fogaikról ismertek – részletezik a cikkben.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy január 11-én publikált tanulmány alapján egy gigantikus dinoszauruszfajt fedeztek fel az amerikai Új-Mexikó államban. Az újonnan leírt őshüllő a híres T. rex legközelebbi ismert rokona, a szakértőktől pedig a Tyrannosaurus mcraeensis nevet kapta. Emellett úgy tűnik, a dinoszaurusz több szempontból is abszolút rászolgált a nevére.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.