Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,46 Ft
Euró
391,42 Ft
Font
465,77 Ft
Bitcoin
63,625 $

Karsai Dániel: Az életben az a szép, hogy lehet belőle mosolyogva távozni

Karsai Dániel újabb gondolatokat fogalmazott meg az életről és a halálról, miközben a magyar válogatott skótok elleni Eb meccse kapcsán is üzent.

...svg content...Fotó: Facebook/Dr. Karsai Dániel
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő

Újabb bejegyzéssel jelentkezett a súlyos betegséggel küzdő Karsai, aki tudja jól, hogy ebből nem épülhet fel, nem létezik gyógymód a problémájára, ugyanakkor igyekszik folytatni a harcot. „Mi az emberi élet? Mostanában több helyről felmerült az az érv, hogy az emberi élet mindenek felett álló szentség. Ezért azt mindenáron és minden körülmények között védeni kell. Ez nem alaptalan felvetés. De azt javaslom, kezdjük a legelején. Mi is az emberi élet?”

Azt írja, az emberi élet nem puszta létezés, melynek kapcsán újabb kérdéseket tett fel, amik remek vitaindító témákat is generálhatnak. Sokan vannak azon a véleményen, mint Karsai, mások azonban ennek ellenkezőjét állítják. „Az emberi élet nem pusztán létezés. Az embert más létformáktól az értelme különbözteti meg. (De nem teszi felsőbbrendűvé.) Az emberi értelemmel szorosan összefügg az emberi méltóság. Az emberi lét akkor értelmes és méltóságteljes, ha módunkban áll – legalább valamilyen minimális szinten – alakítani. Ha ez a lehetőség elvész, akkor az a homo sapiens, aki ennek a tragédiának van kitéve, nem tud emberhez méltó és értelmes életet élni.” – írja a Facebook oldalán. Soron kívül Magyar Nagydíj: jön az ingyenes szurkolói autóbuszjárat a Volánbusztól

Arról is beszél, hogy van egy pont, amitől kezdve a létezést már nem lehet emberi életnek hívni, annyira súlyossá válik a helyzet. Egyelőre nem tart itt, viszont tudja jól, hogy a folyamatosan rosszabbodó állapota idővel még nehezebbé fogja tenni az életét. „Ez történik gyógyíthatatlan, halálos betegek életének legvégén. Ekkor a fizikai és mentális szenvedés olyan mértéket ölthet, hogy amellett semmi más nem marad. Ezt a puszta szenvedésre redukálódott létezést már nem lehet emberi életnek hívni. Legalábbis filozófiai, morális és jogi értelemben olyan emberi életnek, amit mindenáron védeni kell.”

Karsai folytatja a küzdelmet

Azt írja, az élet jog, ugyanakkor nem kötelesség, és ugyan mindannyian sírva jövünk világra, lehet abból mosolyogva is távozni, amihez néha kellhet segítség, és emiatt küzdenek jelenleg. „Az élet jog, de nem kötelesség. A kizárólag szenvedést tartalmazó élet meg biztosan nem lehet kötelező. Mindannyian sírva jöttünk a világra. Az életben az a szép, hogy lehet belőle mosolyogva távozni. Ehhez néha segítség kell. Ezért küzdünk mi most.”

„Hogy mi az élet értelme, azt régóta tudjuk. A válasz: 42. (Akiknek ez a válasz elsőre nem érthető, azoknak ajánlom szíves figyelmébe az egyetemes filozófia, teológia és sci-fi paródia alapművét, a Galaxis útikalauz stopposoknak-ot.) Az emberi méltóság tartalma már vitatottabb. De legyen az a kiindulópont, hogy az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog kiterjed az életvégi döntések meghozatalára. Mindenkinek nagyon szép hétvégét kívánok!”

Karsai is figyelemmel követi a magyar válogatott szereplését az Európa-bajnokságon, és azt mondja, semmi jóra ne számítsanak a skótok. „A mélyen tisztelt skót válogatott és még mélyebben tisztelt szurkolóik figyelmét felhívom arra, „hogy holnap semmi jóra ne számítsanak. Két dudás ugyanis nem fér meg egy stadionban. Főleg akkor nem, ha az egyik skót, a másik meg magyar. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

Elvetélt magzatát és a méhlepényt is magával vitte egy nő a Semmelweis klinikáról

A nő állítása szerint világítás és szappan nélküli mosdóban szülte meg halott magzatát a Semmelweis klinikáján.