Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,327 $

Karikó Katalin: többen állították, hogy teherbe estek a covid elleni vakcinától

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Illetve jónéhányan azt közölték, hogy szifiliszesek lettek tőle, ám a szakember szerint ezek nyilvánvaló képtelenségek.

Karikó Katalin és csapata fejlesztette ki az első, forgalomba hozott koronavírus elleni, mRNS-alapú oltást, amelynek fontosságáról szinte mindenhol hallani, ám arról kevesebbet, hogy a vakcináknak milyen mellékhatásai lehetnek.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

A Portfolio megkeresésére a szakember elmondta, hogy rengeteg tudományos dolgozat jelenik meg, amelyekben a mellékhatásokat, mint egyedi esteket vizsgálják, s erre vonatkozóan számos bejelentés érkezik, de ez még nem jelenti azt, hogy ezekért biztosan az oltás a felelős.

Ennek kapcsán kiemelte, miszerint 24-en jelentették, hogy teherbe estek a vakcinától, illetve jónéhányan azt közölték, hogy szifiliszesek lettek tőle, ám elmondása szerint ezek nyilvánvaló képtelenségek, tehát a bejelentések nem jelentenek ok-okozati összefüggést.

A kutató azzal folytatta, hogy „a vakcina funkciója az, hogy megtanítsa az immunrendszerünket arra, hogy felismerje a vírust és ellene megfelelő immunválaszt készítsen, és ezáltal megakadályozza a vírus terjedését a testben. Tehát a vakcina az immunrendszerünkkel együttműködve fejti ki hatását”.

Rusvai Miklós is megszólalt

Ám az emberek különböző egészségügyi állapota, genetikai felépítése miatt akadtak példák arra is, hogy hosszan elhúzódó, komoly mellékhatások léptek fel, Rusvai Miklós pedig azt mondta, tudomása szerint idehaza az oltások hosszabb távú nem kívánt hatásait nem vizsgálják ki célzottan az egészségügyi intézmények.

Állítása szerint a koronavírus elleni oltást beadó orvos korábban is csak annyit tehetett, mint most: nem kívánt hatás észlelése esetén kitölt egy formanyomtatványt, amelyet több fórumnak (Európai Gyógyszerügynökség, Európai Járványügyi Hivatal, a vakcinát előállító gyógyszercég) elküldenek, s ők kivizsgálják az eseteket.

A Pfizer/BioNTech kutatói azt is elismerték korábban, hogy előfordultak nem túl nagy számban, de hosszútávú vakcinációs hatások is, a nők esetében pl. az esetek néhány százalékában befolyásolhatja a menstruációs ciklust. Illetve előfordultak szívizom-gyulladásos esetek is, de ezek a nem kívánt hatások 3-6 hónap elteltével elmúltak, ha pedig a panaszok ezek után is fennmaradnak, akkor beszélhetünk a vakcina káros következményeiről.