Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

A káosz szélén állnak a francia kórházak, miközben folytatódik az orvosok sztrájkja

Fotó: Utasok várakoznak a párizsi Gare de Lyon fejpályaudvaron a francia vasúti forgalomirányítók karácsonyi bérkövetelő sztrájkjának első napján, 2022. december 23-án. MTI/EPA/Teresa Suárez
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Orvosok a holnapért csoport szerint azért döntöttek a sztrájk meghosszabbítása mellett, mert a kormány „nem vette a fáradtságot, hogy meghallgassa a követeléseiket”.

Több nagy francia kórház is nehéz hétvégéről számolt be, miközben a helyi orvosok sztrájkja tovább folytatódik, ugyanis az egyhetes tiltakozást január 8-ig meghosszabbították, csütörtökre pedig újabb felvonulással készülnek.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

A Médecins pour Demain (Orvosok a holnapért) nevű szakmai érdekképviseleti szervezet tagjai december 26. óta demonstrálnak, hogy magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket érjenek el, a munkabeszüntetést pedig több szövetség is támogatja.

A Francia Általános Orvosok Szakszervezete azonban nem ért egyet a dologgal, bár azt ők is elismerték, hogy a fiatalok ösztönzéséhez a munkakörülmények javulására van szükség – derül ki az RFI beszámolójából.

Az orvosok elsősorban azt szeretnék, ha az egészségbiztosítási pénztár a duplájára emelné (25 euróról 50-re) az alapszolgáltatásért megállapított tarifájuk összegét, mert abból segédmunkaerőre is futná, s nem hárulna rájuk minden adminisztratív feladat ellátása.

Az Orvosok a holnapért által megjelentetett közleményben pedig az áll, miszerint azért döntöttek a sztrájk meghosszabbítása mellett, mert a kormány „nem vette a fáradtságot, hogy meghallgassa a követeléseiket”, így további lépésekre van szükség.