A kanadai erdőtüzek nyomán füstbe burkolózott New York (videó)

Fotó: EPA/SARAH YENESEL
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Veszélyes füst lepte el New York városát, ahogy arra számítani is lehetett a kanadai erdőtüzek nyomán.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a rendkívül száraz időjárás és a viharos szél is táplálja az újabb kanadai erdőtüzeket, a hatóságok pedig már hétfőn figyelmeztettek, a veszélyessé vált levegőminőség az amerikaiakat is veszélyeztetni fogja.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Miután Kanadában újabb erdőtüzek alakultak ki, a veszélyes levegőminőséggel amerikaiak millióinak kell megküzdenie. A füst jelentős része a meteorológusok szerint Québec tartományban keletkezett új erdőtüzekből származik.

A CBS News jelentése szerint New York levegőminősége az elmúlt napokban annyira alacsony szintre zuhant, hogy jelenleg a városban a legrosszabb a légszennyezettség az egész világon.

A Kanadában lángoló erdőtüzek ugyanis sárgás füsttel borították el a várost, a helyszínen készült fotók tanúsága szerint pedig már a Szabadság-szobor és az ikonikus égbolt is nehezen látható, még rövid távolságból is. A Guardian által készített videón jól látszik, milyen súlyos a helyzet:

A New Yorkban készített fotók és videók alapján szerda reggel narancssárga lett az égbolt napfelkeltekor, az utcákon pedig maszkos embereket lehetett látni, akik így próbálják megelőzni az egészségre káros hatásokat. A városvezetés közlése szerint a levegő minősége az 1960-as évek óta nem volt ilyen rossz.

Jelenleg több tízmillió amerikaira érvényes a levegőminőségi riasztás, miután a kanadai erdőtüzek füstje délre sodródott, és az ország legnagyobb városaiban homályos narancsos színre színezte az eget. A helyi lakosokat felszólították, hogy a lehető legkevesebb időt töltsék a szabadban, az állami iskolák pedig lemondták szabadtéri tevékenységeiket.