Erdőtüzek sújtják Kanadát, a levegőminőség az amerikaiakat is veszélyezteti (videók)

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Kelly Clark
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A rendkívül száraz időjárás és a viharos szél is táplálja az újabb kanadai erdőtüzeket, a hatóságok pedig figyelmeztettek a veszélyessé vált levegőminőség az amerikaiakat is veszélyezteti.

Az ABC News jelentése szerint Kanadában újabb erdőtüzek alakultak ki, a veszélyes levegőminőséggel amerikaiak millióinak kell majd a hét elején megküzdeniük: a füst nagy része a meteorológusok szerint Québec tartományban keletkezett új erdőtüzekből származik.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A SOPFEU tűzmegelőzési nonprofit szervezet adataiból derült ki, hogy a tartományban csak idén közel 400 erdőtüzet regisztráltak, míg a tízéves átlag mindössze 197. A helyszínről készült műholdfelvételek szerint a füst Chicagótól Indianapolison át Cincinnatiig terjed, s Wisconsin nagy részén mostanra veszélyessé vált a levegőminőség.

A száraz időjárás és a viharos szél pedig csak tovább növelte az erdőtüzek kockázatát, Michigan állam jelentős részén pedig vörös riasztás van érvényben. A tűzoltóság figyelmeztetett, tilos a szabadtéri tűzgyújtás.

Eközben a michigani természeti erőforrások minisztériuma pedig arról jelentett, hogy a Michigan államban szombaton keletkezett Wilderness Trail Fire szombat óta mintegy 2400 hektáron ég, s jelenleg 85 százalékát sikerült megfékezni.

A meteorológusok figyelmeztették a lakosságot, az idősebbek, a gyermekek, valamint a a tüdő- vagy szívbetegek és a várandósok lehetőség szerint ne tartózkodjanak szabadtéren.