Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Kanada 14,2 milliárd dollár értékben vásárol F-35-ös lopakodó vadászgépeket

TÉMÁK:
#beszerzés #Kanada
Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Air Force/Master Sgt. Donald R. Allen
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kanadai kormány hétfőn jelentette be, hogy 88 darab F-35-ös típusú lopakodó vadászgépet szereznek be egy 14,2 milliárd dolláros üzlet keretében.

A Tech Times jelentése szerint a Lockheed Martin által gyártott F-35-ösök várhatóan 2026-ban csatlakoznak majd a Kanadai Királyi Légierőhöz, míg a teljes flotta a tervek szerint 2033-ban, de legkésőbb 2034-ben áll majd szolgálatba.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Az üzlet azért is jelentős, mert Kanada az utolsó az F-35-ös program eredeti nyolc partnere közül, mely beszerzi a világ egyik legjobb vadászgépének tartott ötödik generációs vadászgépet. A vásárlásról a kanadai védelmi miniszter, Anita Anand azt mondta:

“A mai összetett globális környezetben Kanadának olyan hadseregre van szüksége, mely rugalmas, agilis és képes reagálni a különböző előre nem látható helyzetekre.”

Anand ezt kifejtve úgy fogalmazott, az F-35-ösök megóvják majd a kanadaiakat, s erősítik az Északi-sarkvidék biztonságát és a nemzeti szuverenitást, nem mellékesen pedig azt is lehetővé teszi, hogy az ország a következő években eleget tegyen a NATO, a NORAD, valamint egyéb vállalt kötelezettségeinek is.

Amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, jelentősen megugrott az igény az F-35-ös iránt: nemrég például Németország, Svájc, Finnország, Görögország és Csehország írt alá megállapodást az F-35-ösök beszerzésére. Rengeteg ország pedig, mint például Ausztrália, az Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Dánia, Japán, Dél-Korea, Izrael, Lengyelország, Belgium és Szingapúr már rendelkezik a vadászgépekkel.