Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,644 $

Mennyi kalória van a vörös-, fehér- és rozéborokban? Itt a válasz

Aki számára fontos, hogy odafigyeljen a kalóriabevitelre, nem árt tudnia néhány dolgot a borok kapcsán.

Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Bor és bor között számos különbség található, hiszen eltérnek az összetevők, az alkohol, a cukor és a kalóriatartalom tekintetében is. Ez utóbbit pedig azért érdemes górcső alá venni, hogy kiderüljön, mennyi is az annyi, ha vörös-, fehér- vagy éppen rozéborról van szó – írja a Blikk a Wine Flavor Guru cikkére hivatkozva. Elsőként a vörösborra térnek ki, amely nehezebb bor, mint a többi, éppen ezért ez tartalmazza a legtöbb kalóriát is.

Egy pohár vörös átlagosan 125 kalóriával bír, egy 750 ml-es üveg pedig nagyjából 625 kalóriával. Nyilván vörös és vörös között is van különbség, egy pohár cabernet, merlot, pinot noir vagy syrah úgy 121-122 kalóriával rendelkezik, de a zinfandelben például 129 kalória is lehet poharanként. A cikkben hozzáteszik, ha valakinek fontos, mennyi kalóriát visz be egy italozás alkalmával, akkor mindenképpen vegye szemügyre a címkét. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Abból ugyanis kiderül, hogy az adott bor mennyi kalóriát is tartalmaz pontosan. A vörösborok többsége egyébként száraz, ami azt is jelenti, hogy a cukornak nincs nagy szerepe a kalóriákban, viszont ezek általában magasabb alkoholtartalommal bírnak, ez pedig jelentősen növeli az adagonkénti kalóriákat – emelik ki. A vörösborokhoz képest a fehérborok színükben világosabbak, ízükben pedig lágyabbak.

A legtöbb fehérborban az édes és a keserű ízek megfelelő egyensúlyban vannak, ez pedig sokkal frissítőbbé teszi őket. Emellett érdemes tudni, hogy jellemzően gyümölcsös ízűek, kalóriák tekintetében pedig kicsivel szerényebb számokkal büszkélkedhetnek, mint vörös társaik. Egy pohár fehérbor átlagosan 120 kalóriát tartalmaz. A népszerű chardonnay pedig viszonylag magasabb kalóriatartalommal bír (118), mint mondjuk a pinot grigio vagy a sauvignon blanc.

Utóbbiban ugyanis mindössze 106 kalória található poharanként, míg a pinot grigióban is csak 109 kalória van – részletezik. De a cikk végén a rozéborokat is kielemzik, amelyek általában valamivel könnyebbek, mint a vörös- és fehérborok, ami kevesebb alkoholt, így általában kevesebb kalóriát is jelent. Egy pohár rozéban kb. 105 kalória található, de létezik olyan változat is, amiben mindössze 63 kalória van.