Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Kalifornia történetének egyik legnagyobb csalása: egymilliárd dollár körüli a kár

not image

Nagy Noel

2020. november 27. - 17:25

Nem mindennapi eset történt a kaliforniai Sacramento megyei börtönökben, ugyanis több rabnak sikerült igénybe vennie összesen 1 milliárd dollár értékű, koronavírus-járvány miatt biztosított munkaügyi segélyt

Nem mindennapi eset történt a kaliforniai Sacramento megyei börtönökben, ugyanis több rabnak sikerült igénybe vennie összesen 1 milliárd dollár értékű, koronavírus-járvány miatt biztosított munkaügyi segélyt – írja a Politico.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

A koronavírus-járvány hatására jelentős mértékben nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban, így központi és állami szinten is különböző munkaügyi segélyezése programokat indítottak. Nem ritka, hogy ezekkel visszaélések történnek, ám ami Sacramento megyében történt, arra nem sokszor volt példa.

Kaliforniában ugyanis összesen 1 milliárd dollárt sikerült kicsalni munkanélküli segélyezési alapokból, a Sacramento megyei, állami büntetés-végrehajtási intézetek rabjainak. Ez úgy volt lehetséges, hogy Kalifornia államban, mivel az elítélteknek is van munkája, azok megszűnése esetében is igénybe lehet venni segélyt.

A járvány kitörése óta összesen 35 ezer elítéltnek szűnt meg a munkája, így azok pótlására egy eltérő segélyezési alapot hoztak létre. A néhány tucat rab azonban, akik a csalásban részt vettek, hamis igénylési lapokat terjesztettek az állami munkaügyi hivatal elé, ráadásul olyan mennyiségű pénzt utaltak ki ezért a számukra, ami összesen 20 000 munkáját vesztett rab igényeit kielégíteni.

Ann Schubert, a Sacramento megyei főügyész úgy fogalmazott, hogy ez Kalifornia történetének legnagyobb csalása, amit a központi költségvetés kárára elkövettek. Hozzátette, itt nem csak az összesen 1 milliárd dollárnyi ellopott pénzről van szó, hanem arról, hogy a munkaügyi hivatalnak azonnal le kell állítania az érintett börtönöknek való kifizetést.

Az ügyészek ugyanakkor nagyon pesszimisták a konkrét ügyet illetően, ugyanis azt feltételezik, hogy ezt a pénzt már nem lehet visszaszerezni, már valószínűleg nemhogy az államban, de az országban sincsen már az összeg. Egyelőre arról nem történt beszámoló, hogy mi lesz a csalást elkövető raboknak a sorsa, és indult-e vizsgálat az intézetek ellen.

A Korrespondent megjegyzi, hogy nagyjából 8 milliárd dollár értékű pénzt lophattak el az Egyesült Államokban az ilyen munkanélküli segélyezési alapokból, egyre elterjedtebbé válnak az ezzel kapcsolatos visszaélések az országban.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.