Dollár
392,68 Ft
Euró
411,01 Ft
Font
476,63 Ft
Bitcoin
17,077 $

Órákon belül terrortámadás érheti a kabuli repteret

Afgánok próbálnak bejutni a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtérre 2021. augusztus 25-én. Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivõ az elõzõ nap bejelentette, hogy a radikális iszlamista tálibok megtiltották az afgán állampolgároknak a belépést a fõváros, Kabul repülõterére. A szóvivõ szerint csakis a külföldi állampolgárok mehetnek a repülõtérre. MTI/EPA/Ahter Gulfam
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Nyakunkon az augusztus 31-i határidő, amelyet követően már nem tartózkodhatnak nyugati csapatok Afganisztánban, így az evakuálást is addig be kell fejezni.

James Heappey, Nagy-Britannia katonai minisztere azonban rendkívül aggasztó fejleményt osztott meg a jelenlegi helyzet kapcsán, amely nagy mértékben nehezítheti meg az evakuálási műveleteket és komoly következményekkel járhat.

A miniszter ugyanis a Sky News megkeresésére elárulta, hogy megalapozott hírszerzési információk alapján szinte biztosnak tűnik, hogy terrortámadást fognak elkövetni a kabuli reptér vagy a menekülteknek kialakított központ ellen.

Heappey azt is elmondta, hogy ez a támadás akár az elkövetkezendő néhány órában bekövetkezhet és egyre nagyobb a valószínűsége. A miniszter jelezte: bár rövidesen befejezik az evakuálást, de nem tudni pontosan, hogy mikor.

A védelmi miniszter beszámolója pedig azért is aggasztó, mert már korábban érkeztek arról titkosszolgálati jelentések, hogy a kabuli reptér ellen meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy terrorcselekményt fognak elkövetni.

Leginkább az Iszlám Állam helyi szervezetétől, az ISIS-Khorasantól tartanak a hírszerzésben, amely ellen korábban egyébként a tálibok is küzdöttek az amerikaiak oldalán és amelyekről Asraf Gháni korábban azt gyanította, hogy pont az USA hozta létre őket.

A brit külügyi iroda tegnap például ezért arra is figyelmeztetette az afgánokat és az Afganisztánban tartózkodó briteket, hogy erre tekintettel maradjanak is távol a kabuli reptértől és biztonságos helyre menjenek – idézte a BBC.

A külügyi iroda ezen felül arra is figyelmeztetett, hogy „nagyon veszélyes” a kabuli reptér felé vezető út, amelyen már számos atrocitás érte a helyieket. Ausztrália külügyminisztere és maga Joe Biden is már kiadott hasonló figyelmeztetéseket a minap.