Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Jóvátehetetlen károkat okozott a mezőgazdaságban a pusztító januári szélvihar

MTI/Vajda János
not image

Kulcsár Péter

2022. február 3. - 18:47

Akár zöldséghiányra és újabb drágulásokra számíthatunk abban az esetben, ha nem sikerül a gazdáknak pótolni a vihar által megtépázott fóliasátrakat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata megkezdte a január végi viharkárok felmérését a hazai kertészetek körében. Pontos adatok csak a következő hetekben lesznek arról, hogy országos szinten mekkora kárt okozott a fóliasátrakban és üvegházakban az orkánerejű szél – írta a Magyar Nemzet.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Ledó Ferenc, a NAK zöldségtermesztési alosztályának vezetője szerint a mostani vihar országos szinten a 2017. novemberinél is jelentősebb pusztítást végzett a hajtatókertészetek termelőeszközeiben. Nagy szerencse, hogy a növényekben ezúttal csak elenyésző kár keletkezett.

A vihar elsősorban az úgynevezett hidegfóliákban tett kárt, amelyekben még csak elvétve volt néhány káposzta- és salátaféle kiültetve. A fűtött fóliasátrakat és az üvegházakat kisebb mértékben érintette az orkán, így a bennük nevelt paprikafélék megúszták a vihart. Nagyobb problémát jelent, hogy olyan sok fóliasátor károsodott, hogy kérdésessé vált, sikerül-e a gazdálkodóknak pótolniuk a veszteséget.

Az agrárkamara, a termelőket összefogó szakmaközi szervezet, a Fruitveb és az agrárminisztérium szakemberei már dolgoznak a kárenyhítés előkészítésén, és azt ígérik, pénzügyileg támogatni fogják azokat a termelőket, akiket károk értek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.