Érdekes megoldáshoz folyamodhat a Johnson & Johnson, hogy kevesebb kártérítést kelljen fizetniük

Flickr/Open Grid Scheduler / Grid Engine
not image

Nagy Noel

2021. július 20. - 20:19

Több ezer ember perli a vakcinafejlesztéssel is központba kerülő Johnson & Johnsont, amiért egy korábbi babahintőporuk rákkeltő anyagot tartalmazhatott.

A történet még 2019-re nyúlik vissza, amikor ősszel váratlanul úgy döntöttek, hogy az egyik népszerű babahintőporuk egyik gyártási sorozatát visszahívják, mert egy vizsgálat során azbeszt-származékot találtak az egyik hintőporukban, amely rákkeltő anyag.

Még 2019 nyarán kezdett el náluk vizsgálódni ezzel összefüggésben az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy vajon a cég tudott-e arról, hogy rákkeltő anyag van a népszerű babahintőporukban.

A cég azóta is állítja, hogy a tesztjeik alapján nem tartalmazott azbeszt-származékot a termék és nem rákkeltő a közkedvelt hintőpor, azonban több ezer pert indítottak emiatt a Johnson & Johnsonnal szemben, hogy felelősek rákos megbetegedés kialakulásában.

A jogi problémákat pedig egy érdekes trükkel orvosolhatják, amelyről a Reuters hírügynökség számolt be először. Mivel több ezer per jelentős kártérítési összeggel járna, ezért mindent megtesznek azért, hogy ezt minimalizálják.

Erre született meg az a terv, hogy a hintőport gyártó üzletágát egy teljesen külön cégbe szervezheti ki a Johnson & Johnson, majd amikor ez teljesen megvan, akkor az amerikai törvények szerinti csődvédelmet kérhetik rá.

A csődvédelem pedig arra lenne jó, hogy akikkel nem egyeznek meg azt megelőzően, azok már jóval kevesebb pénzért perelhetik a céget. Kiemelik azonban: ez egyelőre csak terv, nem biztos, hogy végül meglépi a vállalat.