Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,95 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
64,330 $

Jogos tulajdonosához kerül a nácik által elkobzott Klimt-mestermű

Franciaország visszaadja jogos tulajdonosainak a nácik által elkobzott, az ország nemzeti gyűjteményében szereplő egyetlen Klimt-festményt.

...svg content...Fotó: Gustav Klimt/Wikimedia
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Roselyne Bachelot, Franciaország kultúráért felelős minisztere hétfőn jelentette be, hogy visszaadják az ország nemzeti kollekciójának tulajdonában lévő egyetlen Gustav Klimt festményt a jogos tulajdonosnak. A kép eredetileg egy zsidó nő, Nora Stiasny tulajdonában állt, de a nácik a műalkotást 1938-ban elkobozták.

Bachelot szerint a Rózsabokrok a fák alatt (Rosebushes Under the Tress) elnevezésű mestermű visszaszolgáltatása Franciaország nehéz, de szükséges döntése és az igazságszolgáltatás beteljesítése. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A párizsi Musée d’Orsay kollekciójában szereplő festmény nem tartozik a fosztogatás során megszerzett műalkotások közé, amelyek a II. Világháború végével visszakerültek Németországból Franciaországba. Azok a műkincsek, melyek a kollekcióba tartoznak, nem részei teljes mértékben a francia nemzeti gyűjteménynek, és az 1980-ban megvásárolt Klimt-festmény jogilag az ország elidegeníthetetlen tulajdonának számít.

Ez azt jelenti, hogy a francia országgyűlésnek jóvá kell hagynia a műalkotás visszaszolgáltatását, erre a miniszter szerint hamarosan sor kerül – írja a New York Times. Alfred Noll, a Stiasny örökeseit képviselő ügyvéd elmondta, hogy a család elégedett és hálás a döntéssel kapcsolatban. 

Stiasny 1989-ben született Bécsben, a festményt nagybátyja hagyta rá 1911-ben. Miután a nácik Ausztriát a Harmadik Birodalomhoz csatolták, arra kényszerítették a nőt, hogy gyakorlatilag semmiért cserébe adja el a festményt. Stiasny-t később 1942-be deportálták, ahol férjével és fiával együtt életét vesztette.

A mestermű 1960-ig egy náci szimpatizáns birtokában volt, aki 1938-ban vásárolta meg a festményt. Franciaország 1980-ban vette meg a képet egy galériától a Musée d’Orsay modern művészeti kollekciójába. Hétfőn a hatóságok kiemelték, hogy a festmény beszerzésekor nyomoztak az eredete után, de akkor nem állapítottak meg arra utaló bizonyítékot, hogy a kép kényszerítés alatt került eladásra.

A francia és osztrák kutatók és történészek csak az elmúlt néhány évben tudták lenyomozni a festmény útját az eredeti birtokostól a Musée d’Orsay kollekciójáig, ami a miniszter elmondása szerint különösen nehéz volt az elpusztított bizonyítékok miatt. Laurence des Cars, a párizsi múzeum igazgatója elmondta, hogy az osztrák nagykövet először 2018 júliusában tájékoztatta arról a francia hatóságokat, hogy a napvilágra került információk szerint náci kényszerítés alatt vesztette el a tulajdonos a festményt.

Tisza Párt alelnöke Balog Zoltánról: küldetése, hogy letörje a magyarok szabadságvágyát

Bírálata dacára Tarr Zoltán ma is nagyon szereti egyházát, a püspökről viszont nincs túl jó véleménnyel.

CNN: szoros a verseny Donald Trump és Kamala Harris között

A CNN legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök között kiegyenlített küzdelem várható az amerikai elnökválasztási kampányban, miután Joe Biden elnök visszalépett az újraindulástól.