Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,12 Ft
Euró
378,95 Ft
Font
442,13 Ft
Bitcoin
44,183 $

Elítéltek egy náci koncentrációs táborban dolgozó titkárnőt bűnrészesség miatt

Az egykori náci munkatáborban tevékenykedő titkárnőt több ezer emberi élet kioltásában való hozzájárulás miatt tartóztatták le.

Fotó: MTI/PAP/Lukasz Gagulszki
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hosszú évtizedek során letartóztatott férfi elkövetői után most egy női bűnöst vettek őrizetbe a hatóságok, aki részt vett több ezer ártatlan zsidó kivégzésében a második világháború alatt– adta hírül az Euronews.

Az északnyugat-németországi Itzehoe város ügyészsége és a német igazságügyi minisztérium közös munkájának hála a jelenleg 90 év felett járó idős asszonyt 1943 júniusa és 1945 áprilisa között a Gdańsktól 40 kilométerre lévő Stutthof határában található náci haláltáborban véghezvitt bűntettei miatt ítélhetik börtönbüntetésre. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

A vádirat szerint a nő több ezer zsidó rab, lengyel partizán és szovjet-orosz hadifogoly szisztematikus lemészárlásáért felelős. A titkárnő a kegyetlen bűncselekmények során gyorsíróként asszisztált a táborparancsnoknak, azonban semmit sem tett annak érdekében, hogy megakadályozza a gyilkosságokat.

Mivel a rabok egy része a világháború végeztével történő felszabadítás után túlélte a koncentrációs tábor megpróbáltatásait, ezért jogi szempontból bizonyos incidenseket gyilkossági kísérletként vizsgált az ügyészség.

A nő a bűncselekmények idejében nem töltötte még be 18. életévét, ezért a bíróság a jelenleg hatályos, fiatalkorúakra vonatkozó jogszabályok alapján járhat el. A német ügyészség sem a tettes nevét, sem az életkorát nem hozta nyilvánosságra.

A helyi NDR hírlap értesülései szerint 2019-ben összesen 29 náci bűnper zajlott Németországban, köztük volt egy 94 éves Irmgard F-ként azonosított nő, aki szintén Stutthof környékén dolgozott, napjainkban pedig egy észak-hamburgi nyugdíjasotthonban él, így valószínűleg róla lehet szó.