Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Joe Biden amerikai elnök nem készül háborút indítani Irán ellen

Az USA hangsúlyozta, nem készülnek háborút indítani Iránnal szemben, nincsenek ilyen terveik.

Fotó: EPA/Ting Shen/POOL
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Az Egyesült Államok nem készül háborúra Irán ellen – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn, reagálva az amerikai katonák halálával járó dróntámadásra, amelyet a feltételezések szerint egy Irán támogatását élvező iraki radikális fegyveres csoport követett el.

John Kirby az elnöki hivatal napi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy terveznek-e Irán területén katonai válaszcsapást, úgy fogalmazott, hogy „nem keressük a háborút Iránnal és nem keresünk katonai jellegű konfliktust a rezsimmel”. Azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem akar eszkalációt, de tisztában van azzal, hogy a hétvégi támadás a helyzetet elmérgesítő hatással járt, ami választ kíván. Soron kívül Megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken

Az illetékes ugyanakkor kijelentette, nem kívánja megelőzni az elnök erről szóló döntését. Az Egyesült Államok megvizsgálja a szóba jöhető lehetőségeket, és megfelelő válaszokat fog adni – jelentette ki a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője. A Fehér Ház hétfőn azt közölte, hogy a jordániai-szíriai határvidéken amerikai katonai bázist ért dróntámadás következményeiről Joe Biden elnök hétfőn hivatalában tárgyalt Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, Liz Sherwood Randall belbiztonsági tanácsadóval, valamint Avril Haines-szel, az amerikai hírszerző szervezeteket tömörítő Nemzeti Hírszerzés igazgatójával.

Így juthatott be a drón

A három amerikai katona halálával és több mint 40 sebesülttel járó hétvégi támadás nyomán hétfőn éles hangon sürgetett határozott válaszokat Michael Waltz, a képviselőház külügyi és védelmi bizottságának republikánus tagja, aki úgy fogalmazott, hogy az „amerikai katonák vére az adminisztráció kezén szárad”. A politikus azt állította, hogy a Fehér Ház által megfogalmazott mondatok azt az üzenetet küldik Iránnak, hogy ilyen eseteket „megúszhat”, és úgy vélte, hogy az adminisztráció az eszkalációtól való félelmében gyakorlatilag maga idézi elő a közel-keleti helyzet eszkalálódását.

Amerikai illetékesek hétfőn több amerikai médiumot arról tájékoztattak, hogy a három amerikai katona halálát okozó ellenséges drón azért tudott becsapódni a Jordánia északkeleti részén működő katonai bázison, mert azzal egy időben egy amerikai drón visszatérését várták.

A közlés szerint a Tower 22 nevű helyőrség légvédelme azért nem lépett működésbe, mert az ellenséges eszköz szinte egyszerre jelent meg egy saját drónnal, ami „zavart” okozott a személyzet körében. Szintén a sajtóban közölt, katonai illetékesektől származó tájékoztatás szerint a támadó eszközt Irakból indították útnak Irán által támogatott síita fegyveresek.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn tagadta, hogy az országnak köze lenne a támadáshoz, és hogy Teheránból adnának utasításokat az amerikai erőket támadó iraki és szíriai radikális fegyveres csoportok számára. A Tower 22 helyőrség ellen végrehajtott támadásban a három amerikai halálos áldozat mellett több mint 40 katona szenvedett sebesüléseket, akik közül 9-et légi úton a németországi Landstuhl katonai kórházába szállítottak át, mindegyiküket stabil állapotban.

(MTI)

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.