Az élelmiszerek áfájának elengedésére sürget a Jobbik, ezzel enyhítve az áremelkedés hatásait

Fotó: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2022. május 14. - 06:00

Jakab Péter úgy véli, a fennálló helyzetben azonnali és radikális válaszokra van szükség, emellett a kormány nem „nyerészkedhet” a magyarokon, meg kell védenie őket a drágulástól.

Az élelmiszerekre vonatkozó általános forgalmi adó (áfa) ideiglenes elengedését szorgalmazta pénteki online sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Olyan idők köszöntöttek ránk, amikor azonnali és radikális válaszokat kell adni a felmerülő problémákra, hiszen egy év alatt 50 százalékkal drágult a tészta, a kávé, a paradicsom, a tojás, a zsemle és a kifli, míg a liszt ára 25 százalékkal emelkedett – érvelt Jakab Péter.

Azt mondta, a magyarok jelentős hányada most már kénytelen alapvető élelmiszerekről is lemondani, mert ilyen árak és ilyen bérek, nyugdíjak mellett nem futja rá. Az ellenzéki politikus szerint az emberek egyharmada a tejen és a kenyéren is spórol.

Jakab Péter úgy értékelt: ebben a helyzetben a megszorítás netovábbja fenntartani az élelmiszerek 27 százalékos áfakulcsát, amivel a kormány “nyerészkedik” a magyarokon ahelyett, hogy megvédené őket a drágulástól.

A Jobbik elnöke arról beszélt: a lengyel kormány már megtette ezt a lépést, ami Magyarországon évente mintegy 180 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést okozna, “vagyis az áfa elengedésével ennyit lehetne otthagyni az emberek pénztárcájában”.

(MTI)