Közel 30%-kal drágult a pizza alapanyagainak ára Olaszországban
Mindez arra is rámutat, hogy a kormány hiába költött el 75 milliárd eurót energiaár-támogatásra, hiszen nem lett sokkal jobb a helyzet.
A decemberi adatok szerint a Margherita pizza összetevőinek ára mintegy 30%-kal ugrott meg az egy évvel korábbi információkhoz képest, s ez messze felülmúlja a múlt havi 12,3%-os olaszországi inflációs rátát, amelyért az energia- és alapanyagárak növekedése a felelős.
Mindez azonban arra is rámutat, hogy a kormány hiába költött el 75 milliárd eurót energiaár-támogatásra, mivel a dotáció csak arra volt elég, hogy az olaszok más termékek árát emeljék az egekbe – írta a Világgazdaság.
A Bloomberg nemrég megalkotott Margherita pizza indexe az egyik legismertebb és legegyszerűbb olasz nemzeti étel alapanyagáraiból kiindulva vizsgálja a mediterrán országra jellemző megélhetési költségeket.
A mirelit ételek gazdaságosabbak
A mutató a helyi statisztikai hivatal és a pénzügyminisztérium hivatalos liszt-, paradicsom-, mozzarellasajt- és olívaolajára alapján készül, emellett feltételezik, hogy a népszerű ételt otthon, villanysütőben készítik el, tehát az elektromos áram árváltozásait is figyelembe veszik a számításnál.
Az index alkotóelemei közül a mozzarella drágult leginkább (közel 27%-kal), amelyet a liszt áremelkedése (22%) követ, s a mutató elkészítéséhez azért a Margherita pizzát vették alapul, mert ez az egyik legnépszerűbb változat Olaszországban, ahol naponta körülbelül 8 millió pizza készül.
Majd megjegyezték, az előre elkészített félkész termékek ára „csupán” 9,9%-kal emelkedett, vagyis a mirelit ételek gazdaságosabbak, de ez persze nem egyenlő azzal, hogy finomabbak és egészségesebbek is.