Jelentős drágulás lehet idén nyáron az üdülőparadicsomokban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 17:55

10-15 százalékos áremelkedésre számíthatnak azok, akik úgy döntenek, idén nyáron a népszerű turistaparadicsomok felé veszik az irányt.

Az ATV Híradó riportjából kiderült, hogy a koronavírus-járvány negatívan hatott a turizmusra is, a kieső bevételek pótlása miatt pedig jelentős drágulás várható az üdülőközpontokban.

Az Isztriai félszigeten lévő Rovinj a magyarok legkedveltebb úti célja, és ez idén sem fog változni, védettségi igazolvánnyal ugyanis Horvátországba is mehetünk nyaralni, mivel hazánk kétoldalú megállapodást kötött déli szomszédunkkal. Ilyen szerződés eddig Horvátországgal, Szerbiával, Szlovéniával, Montenegróval és Bahreinnel született, miközben Görögországgal is folynak a tárgyalások.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője szerint a turizmusból élő mediterrán országok nagy része szinte biztosra vehető, hogy elfogadja a védettségi igazolványt, ezért érdemes minél hamarabb lefoglalni az utakat.

Bakó hozzátette, Nyugat-Európából és a skandináv országokból nagyon komolyan megkezdődtek a lekötések, ezért várhatóan kevesebb hely lesz, egyúttal közölte, bár a forint árfolyama nagyon meghatározó, nem számít drasztikus drágulásra.

A népszerű helyeken ezzel szemben drágulás várható, egyes üdülőparadicsomokban 10-15 százalékos emelkedés is elképzelhető, miközben akciókkal várják az utazókat, attól viszont nem kell tartani, hogy az idei tengerpari nyaralás füstbe megy.

Kiss Richárd Róbert turisztikai szakújságíró elmondta, a belföldi turizmus július-augusztusban a tavalyi rekordot is megdöntheti, a klasszikus 600 ezer fős horvátországi látogatószámot viszont nem fogjuk elérni, annak ellenére, hogy Horvátország lehet a legnépszerűbb, majd Görögország, végül Olaszország.