Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

Apró jéghegyen alvó jegesmedve fotójáért járt rangos közönségdíj

75 ezer szavazat érkezett a brit amatőr fotós, Nima Sarikhani képére, amely mély érzelmeket keltett az emberekben.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nemrégiben került kihirdetésre a londoni Természettudományi Múzeum (NHM) által szervezett, az év legjobb természetfotóit jutalmazó verseny közönségdíjasainak listája, amelyen egy brit amatőr fotós, Nima Sarikhani végzett az első helyen. Az általa készített képen egy apró jéghegyen szunyókáló jegesmedve látható.

A People a BBC-re és a CNN-re hivatkozva azt írja, a fotó akkor készült, amikor Sarikhani három napot töltött a tengeren Norvégiától északra, a Spitzbergák szigetei körül. De a cikkből az is kiderül, hogy a versenyre 95 országból közel 50 ezer pályázat érkezett, ezek közül választotta ki az NMH és a Wildlife Photographer of the Year People’s Choice Award nemzetközi zsűrije a legjobb 25-öt.

Azokat végül szavazásra bocsátották, a legtöbb figyelem pedig Sarikhani képét övezte, 75 ezer szavazatot kapott a természet és fotózás szerelmeseitől. A jegesmedvét ábrázoló fotó és a top5 további helyezettjei június 30-ig lesznek megtekinthetők a londoni Természettudományi Múzeumban, ám az NMH honlapján már most is megtekinthetik őket az érdeklődők.

Sarikhani természetesen elképesztően hálás a díjért, s mint mondta, jelenleg az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznünk. Egyúttal abban bízik, képe reményt is ébreszt az emberekben, hogy még van időnk helyrehozni azt a felfordulást, amit itt a Földön okoztunk. Míg a múzeum igazgatója, Douglas Gurr úgy fogalmazott:

„Sarikhani lélegzetelállító és megrendítő fotója lehetővé teszi, hogy meglássuk bolygónk szépségét és törékenységét. Elgondolkodtató képe emlékeztet arra, hogy egy állat és annak élőhelye között szerves kapcsolat van, emellett vizuálisan is ábrázolja a klímaváltozás és az élőhelyvesztés káros hatásait”.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.