Javulnak a járványadatok, eltörölhetik a kötelező távolságtartást az Egyesült Királyságban

MTI/AP/PA/Stefan Rousseau
not image

Borbély Fanni

2021.május.4 - 09:39

Boris Johnson szerint lehetséges, hogy június 21-től eltörlik az egy méteres társadalmi távolságot előíró szabályozást, egy Hartlepoolban tett kampánylátogatás során pedig a miniszterelnök úgy nyilatkozott: “Azt hiszem, jó esélyünk van arra, hogy eltöröljük az egy méteres szabályt”.

Hangsúlyozta, hogy a lépés “az adatoktól függ”, és “ezt még nem jelenthetjük ki kategorikusan”, de hozzátette: “Jelenleg úgy érzem, hogy ez a helyzet”. A kormány korlátozások enyhítésére vonatkozó ütemterve szerint június 21. lehet az a dátum, amikor a társadalmi távolságtartásra vonatkozó valamennyi jogi korlátozást feloldják.

Ezzel szemben elhangoztak olyan javaslatok is, miszerint néhány különálló intézkedés – mint például a társadalmi távolságtartás és a maszkviselés – ezen időpont után is érvényben lehetnek majd. A koronavírus megfékezésére hozott szabályok enyhítésére vonatkozó kormányzati ütemterv elismeri, hogy a társadalmi távolságtartás “nehézkes és káros a vállalkozások számára, ezért fontos, hogy a lehető leggyorsabban visszatérjünk a normális állapothoz”.

Hozzáteszi: “A 4. lépés (június 21.) előtt, amikor már többet tudunk a vakcinák átvitelre gyakorolt hatásáról, és a lakosság jóval nagyobb hányadát oltották már be, a kormány befejezi a társadalmi távolságtartási intézkedések és az átvitel korlátozása érdekében hozott egyéb hosszú távú intézkedések felülvizsgálatát. A felülvizsgálat eredményei segítenek majd a döntések meghozatalában arról, hogy mikor és milyen körülmények között lehet feloldani a távolságtartásra, az arcmaszkokra és egyéb intézkedésekre vonatkozó szabályokat.”

A miniszterelnök mindemellett beszélt a korlátozások következő, május 17-re tervezett enyhítéséről is: ezen a napon ugyanis számos vállalkozás és üzlethelyiség újra kinyithatja majd belterét, és a nemzetközi szabadidős utazások is folytatódhatnak egy kockázatalapú jelzőlámpás rendszer keretében. A miniszterelnök elmondta, hogy nem szeretné, ha a nemzetközi utazás újraindulna, és hangsúlyozta, hogy a kormány “a lehető legóvatosabban jár el” a menetrenddel.

Arra a kérdésre, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban tervezzenek-e az emberek külföldi nyaralást, Johnson azt mondta: “Amint tudunk, többet fogunk mondani. Úgy gondolom, hogy 17-én lesz némi nyitás, de óvatosnak és észnél kell lennünk, és meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a vírus nem fog visszatérni.”

A képviselők egy pártok közötti csoportja figyelmeztette a kormányt, hogy a nemzetközi szabadidős utazásokra vonatkozó korlátozásoknak május 17-e után is fenn kell maradniuk. A koronavírussal foglalkozó All-Party Parliamentary Group (APPG) felszólította a minisztereket, hogy idén “ne tegyenek lehetővé minden nemzetközi szabadidős utazást”, hogy megvédjék az Egyesült Királyságot a koronavírus különböző variánsaitól – írja a Sky News.

A délkelet-londoni Lewisham-ben tett kampánylátogatásán Sir Keir Starmer munkáspárti vezető így nyilatkozott: “Nagyon óvatosnak kell lennünk. Azt hiszem, egyértelmű, hogy a vírus a világ egyes országaiban egyre csak terjed, ezért nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk. Nem ismétlődhet meg a tavaly nyár, amikor a listák naponta, sőt hetente változtak. Szóval megvárom, mit mond a kormány, de úgy gondolom, hogy nagyon óvatosnak és nagyon körültekintőnek kell lennünk.”