Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,402 $

A háború miatt bezuhant, teljesen leállt Izrael idegenforgalma

Napi szinten nagyon súlyos károkat szenved el Izrael a Hamásszal vívott háborúja miatt.

Fotó: Az izraeli légitámadásban lerombolt Nuszeirati Pékség mellett mennek palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő nuszeirati menekülttáborban 2023. október 18-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Hatem Moussa
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Izraelben súlyos gazdasági károkat okoz az október 7-i terrortámadás miatt kitört háború az idegenforgalomban – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön A háború miatt teljesen leállt az idegenforgalom, s ez óriási gazdasági veszteségeket okoz Izraelnek. A helyi szakemberek attól tartanak, hogy a külföldi utazási irodák tartózkodni fognak attól, hogy Izraelt visszahelyezzék desztinációik közé.

A helyi idegenforgalmi szervezet igazgatója szerint állami segítség nélkül október végén elbocsátják az izraeli idegenvezetők és utazásszervezők háromnegyedét. A be- és a kiutazó turizmusban is súlyos károk keletkeztek, jelenleg az érkező repülőjáratokon hazatérő izraeliek, köztük mozgósított tartalékosok utaznak, miközben számos kisgyerekes család külföldre utazott, hogy ott vészeljék át a háborús időszakot. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Az izraeliek nem foglalnak sem kül- sem belföldi üdülést, leállt a szállodaipar és a fizetővendéglátás, csak azok a szállodák működnek, ahol a Gázai övezet vagy a libanoni határ mellől evakuáltak élnek.

Sorra mondják le az izraeliek a nyaralásaikat

Sorra mondják le az izraeliek a novemberi és decemberi külföldi nyaralásaikat, és a külföldi turisták is visszamondják foglalásaikat. A beutazó turizmus ágazata az izraeli munkahelyek mintegy 10 százalékát teszi ki, sőt az ország periférikus vidékein sokfelé 15 százalék is ebben az iparágban dolgozik a turisztikai szervezet vezetőjének beszámolója szerint.

Számos város, köztük Tiberias, Akkó, Názáret, Cfat és Jeruzsálem nagymértékben függ az odalátogató turistáktól. A háború kirobbanása előtt a szervezett turizmus éppen visszatért a 2019-es, koronavírus-járvány előtti csúcsokhoz, de a hónap végén várhatóan elbocsátják az idegenvezetők és az utazásszervezők háromnegyedét, s az idegenforgalom fellendülése várhatóan rendkívül hosszú lesz.

A szervezett turizmus 150 vállalatot és 2000 alkalmazottat érint, amelyek mindegyike átlagosan 1,1 millió dollár bevételt generál az államnak. Az izraeli idegenvezetők szervezete 230 000 munkanapért és körülbelül 3000 tagért felelős. A beutazó turizmus fő erőforrása a képzett munkaerő, amelynek képzése három-négy évig tart.

„A háború képei nyomán az elkövetkező időszakban Izrael ismét veszélyes helynek minősül majd, és időbe telik, hogy a turisztika magához térjen. A károk léptékét befolyásoló főbb tényezők a háború időtartama és eredményei lesznek – minél rövidebb a háború és minél meghatározóbb az eredmény, annál gyorsabb lesz a felépülés” – hangsúlyozta az Eset Tours nevű utazási iroda igazgatóhelyette a lapnak.

„Az izraelieknek a háború után az elszenvedett gazdasági károk miatt hosszú távon kevesebb pénze marad majd a nyaralásra. A turisztikai ágazat nagyon súlyos károkat szenved minden területen – a kiutazó, a beutazó és a belföldi turizmusban is”- tette hozzá.

(MTI)

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.