Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,28 Ft
Euró
378,65 Ft
Font
441,65 Ft
Bitcoin
41,483 $

Izrael: a Hamász minden tagjára halál vár

Két ember azonban a „halállista” élén áll.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A South China Morning Post emlékeztetett, Izrael azzal fenyegetőzött, hogy a Hamász minden tagját halál fenyegeti, amikor az izraeli erők lerohanják majd Gázát, ám két személy jelenleg a „halállista” élén áll: Mohammed Deif katonai stratéga és Yahya Sinwar politikai vezető is ismert már Izrael számára, hiszen korábban mindketten töltöttek némi időt izraeli és palesztin börötnökben.

A Hamász két legmagasabb rangú vezetője utáni vadászat azonban nem lesz egyszerű feladat Izrael számára az ostromlott Gázai övezetben. Mint ismert, a közelgő szárazföldi offenzívát megelőzően Izrael kijelentette, Sinwar „halott ember”, miután a Hamász harcosai mintegy 1400 embert öltek meg, s több mint 200-at raboltak el. Soron kívül Orbán Viktor egykor hivatásos, fizetett Mikulás is volt

Joáv Galant védelmi miniszter pedig egyértelművé tette:

„A Hamász terroristáinak két lehetőségük van: megölik őket, vagy feltétel nélkül megadják magukat. Harmadik lehetőség nincs.”

Ugyanakkor a Hamász szóvivői erre csak annyit reagáltak, hogy a csoport „nem fél”, noha a Gázán kívüli biztonsági források szerint Deif és Sinwar jelenleg egy alagúthálózatban tartózkodik, melyet azért építettek, hogy menedékül szolgáljon a bombázások ideje alatt.

A 61 éves Sinwart 2017-ben választották meg a Hamász vezetőjének Gázában, miután Iszmail Haníje lett a mozgalom legfőbb vezetője. Sinwar 1987-ben, az első palesztin felkelés idején alapító tagja volt a Hamásznak, és a fegyveres harc heves szószólójaként emelkedett a ranglétrán; majd két izraeli katona megöléséért négy életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, amikor 2011-ben ő lett a Gilad Shalit francia-izraeli katonáért cserébe szabadon engedett 1100 palesztin közül az egyik.

Sinwar és Deif 2015-ben került fel az Egyesült Államok nemzetközi terrorista listájára, ám Deifről jóval kevesebb információ áll rendelkezésre, mint Sinwarról. Annyi azonban biztos, hogy Deif Izrael első számú közellenségének számított az elmúlt két évtizedben, mely során öngyilkos merényletek, emberrablások és egyéb rajtaütések szervezésével vádolták.

A gázai konfliktus kezdete óta Irán 127 kivégzést hajtott végre

Emberi jogi csoportok szerint Iránnak "jól jött" a véres konfliktus Izrael és a Hamász között, ugyanis míg mindenki a háborúra figyelt, Irán kivégzett 127 embert.