Ezért csúszik a világ legvitatottabb koronavírus-gyógyszerének gyártása Magyarországon

Fotó: Flickr/PK Bazaar
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 20. - 07:50

Magyarországon is zajlanak a kísérletek az ivermectin nevű gyógyszerrel, amely minden túlzás nélkül kettéosztja a világot.

Három magyar kórházban zajlik hónapok óta az ivermectinnel való kísérletezés, melynek végső célja, hogy a magyar patikákban is lehessen kapni a jövőben a hatóanyagot tartalmazó úgynevezett Stromectol tablettákat.

Az Mfor beszámolója szerint a tervezettnél jó pár hónap csúszással érhetnek a kísérletek végére, így pedig a gyártás megkezdése is csúszik. Dr. Ács Zoltán, a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. társtulajdonosa a lapnak kifejtette ennek okát:

„Az ivermectin hazai kutatását a Debreceni Egyetem égisze alatt folytatjuk, melyet eredeti terveink szerint már ősszel lezártunk volna, hogy minél előbb elkezdhessük az ivermectin-alapú Stromectol tabletta generikus változatának gyártását. A vizsgálatba történő betegek beválasztása és klinikai tesztelése a harmadik hullám elmúlása miatt leállt. A negyedik hullám indulásával azonban ismét mód nyílik arra, hogy néhány hónap belül befejeződjön a vizsgálat”

Az ivermectin talán a világ legvitatottabb gyógyszere jelenleg, eredetileg paraziták ellen kapott engedélyt és az állatorvoslásban is használatos. Számos kísérlet és gyakorlati eredmény azonban azt mutatta, hogy nagyon hatékony a SARS-CoV-2 fertőzés ellen is.

Igen ám, de valamilyen oknál fogva a WHO, az amerikai járványügy (CDC) és egyéb nagyobb szervek egyszerűen nem akarják engedélyezni, hogy nagyobb tanulmányt le lehessen folytatni az ivermectin hatékonyságáról, holott ezt a később teljesen hatástalannak bizonyuló hidroxiklorokin nevű malária elleni gyógyszernél engedték.

Egyes kritikák szerint ez a gyógyszeripari lobbi ereje miatt van, mivel az ivermectint meglehetősen olcsón elő lehet állítani és forgalmazni, míg a vakcinákban és az egyéb, jelenleg ismert kezelése módszerekben jóval több pénz van.

Dr. Pierre Kory és Bret Weinstein több podcastben is kifejtették már az ivermectin jótékony hatását, köztük Joe Rogan, a világ legnagyobb podcasterének egyik adásában. Itt két gyakorlati eredményt is említenek, Mexikóban és Argentínában ugyanis számottevő eredményeket ért el a szer.

India is egy nagyon jó példa arra, hogy mennyire hatékony tud lenni az ivermectin. Amikor a delta variáns kialakult és elképesztő erővel lecsapott Indiára, akkor az egész világsajtó arról beszélt, hogy mekkora a baj Indiában.

Mint több felhasználó is jelezte azonban, a brutális járványhullámot ivermectin bevetésével tudták megtörni, azóta pedig Indiában relatíve minimálisra szorult a járványhelyzet. Az egyik Twitter-felhasználó például jelezte, hogy erről persze nem beszél a média, hogy mekkora sikereket értek el ivermectinnel.

Mindennek ellenére nemcsak a tanulmányozást nem nagyon engedik, hanem egy elképesztő lejáratókampány indult a szer ellen, sokan gúnyosan „lóféregtelenítőnek” nevezik, köztük az amerikai fősodratú sajtó, mint a CNN vagy a New York Times.