Ismét súlyos hőhullám sújtja Athént

Fotó: Unsplash/David Tip
not image

Borbély Fanni

2021. július 30. - 21:52

A “veszélyesnek” nevezett hőhullám, amely a hosszan tartó időtartama, valamint a maximum és minimum hőmérsékletek közötti kis különbség miatt várhatóan hétfőn tetőzik, s megközelítőleg 42-44 Celsius-fokos hőmérsékletet fog elérni.

Ez már a második hőhullám idén Görögországban, és része annak a tendenciának, hogy egyre gyakoribbak a hőhullámok és emelkedik az átlaghőmérséklet, ami arra késztette az athéni önkormányzatot, hogy a hónap elején kinevezzen egy klímafelelőst, hogy ezzel is megpróbálják enyhíteni a hőséget.

Görögországban már volt hőhullám a nyár elején, amikor a hőmérséklet 11 napon keresztül meghaladta a 44 Celsius-fokot is. Az athéni Nemzeti Obszervatórium adatai szerint 40 év óta ez volt az ötödik leghosszabb hőhullám Görögországban.

“Ezek az éghajlati jelenségek egyre gyakoribbá válnak. A hőhullámokon túl a legaggasztóbb az, hogy az átlaghőmérséklet nyárról nyárra jelentősen emelkedik. Athénban most 34-35 fokos az átlag, ami két fokkal magasabb, mint a korábbi években. Ez már a második hőhullám a nyáron, egy harmadik pedig példátlan esemény lenne”

– mondta Konstantinos Lagouvardos, az obszervatórium meteorológiai kutatási igazgatója.

Több önkormányzat légkondicionált menedékhelyeket nyitott a hajléktalanok és a kiszolgáltatottak számára. Pireuszban, a kikötőtől nem messze, ahonnan a turisták a szigetekre menekülnek, naponta körülbelül 15 ember érkezik csak azért, hogy egy ilyen központban pihenhessen egy kicsit.

Az AFP értesülései szerint a polgári védelmi minisztérium azt ajánlja a lakosságnak, hogy a napsugárzás ellen kellőképpen védekezzenek, lehetőség szerint tartózkodjanak árnyékos és légkondicionált helyeken, kerüljék a fizikai aktivitást és rendszeresen igyanak vizet.