Ismét emelkedőben az olaj ára

Fotó: Unsplash/Zbynek Burival
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az olajárak jó úton haladnak afelé, hogy ebben a hónapban elérjék a hordónkénti 100 dollárt (36 ezer forint).

A Guardian jelentése szerint miközben ismét elkezdett felszökni az infláció a világban, az olaj hordónkénti ára megállíthatatlanul halad a 100 dolláros (36 ezer forint) határ felé. Az olajárak június óta 30 százalékkal növekedtek, ami egyrészt az orosz és a szaúdi termelés csökkenésének, másrészt pedig a kínai keresletnövekedésnek tudható be.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A Brent nyersolaj – az olajárak referenciaértéke – a múlt héten 10 havi csúcsra, közel 94 dollárra (33 800 forint) emelkedett hordónként, a júniusi mélyponton mért 72 dollárról (25 900 forint), és ezzel a legnagyobb negyedéves emelkedés felé tart 2022 februárja óta.

Eközben a repülőjáratok iránti kereslet növekedése az Egyesült Államokban, Európában és újabban Kínában még a korábbiaknál is nagyobb mértékben emelte a repülőgép-üzemanyag árát: augusztus végén az árak átlagosan 3,07 dollárt (1105 forint) tettek ki gallononként, ami 50 százalékos emelkedés a május eleji 2,05 (738 forint) dolláros mélyponthoz képest.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a múlt héten figyelmeztetett, hogy a két Opec+-vezető által végrehajtott folyamatos kínálatcsökkentések „jelentős ellátási hiányt” fognak okozni, ami jelentős veszélyt jelent a folyamatos áringadozásra.

A jelentést alig egy nappal azután tették közzé, hogy az Opec bejelentette, hogy a piac több mint 3 millió hordó deficittel néz szembe a következő negyedévben, ami az elmúlt több mint egy évtized legjelentősebb ellátási hiányát eredményezheti.

Az üzemanyagárak emelkedése és a világ legnagyobb olajimportőrének számító kínai gazdaság kereslete várhatóan elhomályosítja a központi bankok kilátásait; az olajárak esése pedig nagy szerepet játszott az infláció csökkenésében az idei év első felében, ám most várhatóan fékező hatással bír majd a második félévben és 2024 elején is.