Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,612 $

Irán egyszerre három műholdat állított pályára, nő a feszültség a Nyugattal szemben

Miközben egyre nagyobb a feszültség Irán és a Nyugat között, az iráni kormány úgy döntött, egyszerre három műholdat állít pályára.

Fotó: Az iráni hadsereg által közreadott képen rakétát lőnek ki a Perzsa-öbölben tartott iráni hadgyakorlaton 2024. január 19-én. MTI/EPA/Iráni hadsereg
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy héttel azután, hogy a Nyugat bírálta a Forradalmi Gárda kutatóműholdjának felbocsátását, Irán egyszerre három műholdat állított pályára. Az állami televízióban elhangzottak szerint ezelőtt erre nem volt példa, és a műholdakat egy Simorgh (Phoenix) műholdhordozó szállította, ami legalább 450 kilométeres pályára állította az eszközöket.

A 32 kilogrammot nyomó Mahda műholdat az iráni űrügynökség fejlesztette ki, melyet a műholdas alrendszerek tesztelésére hoztak létre. Erről az IRNA hírügynökség számolt be, hozzátéve, a másik két műhold, a Kayhan 2 és a Hatef egyenként 10 kilogramm alatti súlyú, amik többek között az űralapú helymeghatározási technológia tesztelésére szolgálnak. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország elítélte a korábbi kilövést, amikor az elmúlt héten az iráni Iszlám Forradalmi Gárda Testülete a Soraya nevű kutatóműholdat felküldte az űrbe. A nyugati országok szerint ezzel Irán beavatkozást követett el, hiába figyelmeztették korábban őket, hogy ezt ne tegyék, élen az USA-val.

Amiatt figyelmeztették Iránt, mert ugyanarról a technológiáról van szó, ami a ballisztikus rakétákhoz is felhasználható, beleértve azokat a rakétákat, melyeket nukleáris robbanófej célba juttatására terveztek. Irán tagadta, hogy atomfegyvert fejlesztene, szerintük ezek a rakétakilövések kizárólag polgári és védelmi célokat szolgálnak – írja a France24.

Irán nem egy sikertelen kilövésen van túl, 2020 óta küszködtek, de most úgy tűnik, megtalálták az ideális rendszert, ami jól működik. Az iráni kormány továbbra is tagadja, hogy atomfegyvert akarnak fejleszteni, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a tevékenységeik teljes mértékben békés célúak, még akkor is, ha az USA 2018-ban kilépett a mérföldkőnek számított atomalkuból.