Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,68 Ft
Euró
390,79 Ft
Font
464,22 Ft
Bitcoin
63,931 $

Több mint egy évtized óta először állította le az Apple az iPhone-ok gyártását

A 2020-ban kitört koronavírus-járvány óta először fordult elő, hogy az ellátási láncban kialakult fennakadások miatt a cupertinói techóriás kénytelen volt leállítani az iPhone-termékcsalád előállítási procedúráit.

...svg content...Unsplash
Mobil
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Múlt héten kemény túlórák jellemezték az Apple gyárait, ám a megfeszített tempó ellenére sem tudtak elegendő mennyiségű okostelefont összeszerelni, 24 órás műszakban pedig nem dolgoztathatták az alkalmazottakat, ezért kaptak egy teljes szabadnapot, hogy aztán újult erővel veselkedhessenek neki a gyártásnak – írta a Nikkei portál.

A globális chiphiány miatt továbbra sincs elegendő alkatrész az üzemekben, így értelmetlen volt túlórázni az ünnepnapokon, valamint extra fizetést kiosztani a dolgozóknak, ezért döntöttek az ideglenes gyárbezárás mellett. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

Az Apple egyébként már októberben csökkentette az iPhone 13 modellek gyártásával kapcsolatos előrejelzéseit, ezen felül novemberben az iPad-szállításokról is le kellett mondaniuk, ám ezek a lépések sem bizonyultak elegendőnek ahhoz, hogy megakadályozzák a termelés teljes leállását.

Az iPhone 13 modellek szeptemberi és októberi gyártása a Nikkei szerint mintegy 20 százalékkal maradt el az eredeti céloktól, mindeközben az iPad gyártása ugyanebben az időszakban a várt mennyiségnek csak az 50 százalékát érte el. A régebbi iPhone-ok előállítása húsz százalékkal maradt alul a prognózisokhoz képest, a helyzet pedig november beköszöntével tovább romlott.

A késedelmeket számos tényező idézhette elő a chiphiányon kívül, többek között a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére életbe léptetett malajziai és vietnami zárlatok, a váratlan áramkorlátozások Kínában, illetve az alkatrészek átfutási idejének növekedése.

Megágyaztak a demokraták Biden visszalépésének?

Az Egyesült Államok Demokrata Pártja váratlan lépésre szánta el magát Joe Biden hivatalos elnökjelölti státuszával kapcsolatban.