Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Akár 5,8 GHz órajelen is futhatnak az Intel Raptor Lake processzorok

Intel
not image

Kulcsár Péter

2022. április 19. - 16:18

Elképesztő teljesítményre lehetnek képesek az újgenerációs Intel lapkák.

Még csak nemrégiben dobták piacra az Intel Core i9-12900KS CPU-t, amely 5,5 GHz-es maximális kétmagos boost órajellel rendelkezik, ám még ez a brutális teljesítmény is eltörpülhet a next-gen 13. generációs Raptor Lake zászlóshajójának ereje mellett, ami állítólag 5,8 GHz-re lesz képes.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

Az El Chapuzas Informatico szakportál által kiszúrt iparági szivárogtatás szerint az Intel 200-300 MHz-cel turbózhatja fel jelenlegi csúcskategóriás processzorát, bár azt egyelőre még nem tudni, ez pontosan milyen következményekkel járhat az energiahatékonyság és enerigaigény tekintetében.

Ez a fajta órajel kizárólag a legdrágább, gamereket megcélzó modellekre lesz jellemző, ahol a teljesítmény sokkal fontosabb tényező.

Mindezekből kifolyólag a 13. generációs i7-es és i5-ös processzorok minden bizonnyal csak minimális javulást mutathatnak majd elődjeikhez képest, míg a csúcs-CPU esetében markáns előrelépés várható.

Nem az Intel az egyetlen vállalat, amely a pletykák szerint az órajelek növelését szorgalmazza: az AMD is órajel-javulást tervez a közelgő Zen 4 termékcsaládnál, mégpedig 5 GHz-et, vagy azt is jóval meghaladó erősödést prognosztizálnak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.