Minden eddiginél több pénzt keresett 2021-ben az Intel

Intel
not image

Kulcsár Péter

2022. január 27. - 16:44

A koronavírus-járvány és a chiphiány ellenére rekordot döntöttek az eladások, bár a nyereség valamelyest csökkent.

Miközben világszerte a koronavírus-járvány megfékezése miatt eszközölt lezárások negatív gazdasági hatásait nyögik, addig egyes nagyvállalatok boldogan konstatálják bevételeik növekedését.

Bár a globális chiphiány kissé megtépázta a technológiai világot, mivel egyes termékek, például a grafikus kártyák és konzolok gyakorlatilag beszerezhetetlenné váltak, az Intelnél mégis sikerült minden idők egyik legnagyobb profittal kecsegtető esztendejét elkönyvelni.

A The Verge riportja szerint a vállalat mind negyedéves, mind éves szinten rekordokat döntött – az Intel legutóbbi jelentéséből kiderült, az előbbi időszakban a bevétele 19,5 milliárd, míg az utóbbiban 74,7 milliárd volt.

A rendkívül pozitív eredmények ellenére a techóriás nettó nyeresége 21 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben, összességében pedig 5 százalékkal gyengült 2020-hoz képest, ám aggódniuk biztosan nem kell, hiszen még mindig 19,9 milliárd dolláros plusszal zártak.

Az Intel profitcsökkenésének legnagyobb részét egyébként az adja, hogy a számítógépek építéséhez nem csupán egy processzor szükséges, hanem más alkatrészek is, miközben a laptopokba szánt lapkákból a chiphiány miatt nem készült el annyi darab, amivel ki tudták volna elégíteni a megnövekedett keresletet.

Mindezekből kifolyólag érthető a visszaesés, amit az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger is megemlített legutóbbi nyilatkozatában:

“A komponenseket érintő félvezetőhiány korlátozta klienseink képességét termékeink leszállítására és befejezésére a teljes iparágban. Ez leginkább az ügyfélpiacon volt érezhető, különösen a notebookok esetében, de a korlátozások más szegmensekre is érzékenyen hatottak, beleértve az autóipart és az adatközpontokat.”