Innovációs pályázatot indított a maszkok újragondolására az USA, félmillió dollár várhat a nyertesekre

Fotó: Cottonbro/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021.április.8 - 18:02

Az Egyesült Államok kormányának innovációs pályázatán olyan az arcmaszkok újragondolására van lehetőség, melyek választ adhatnak a gyakran felmerülő problémákra, mint a kommunikációs nehézségek, a szemüvegek bepárásodása vagy a bőrirritáció.

A világjárvány egy éve alatt sokféle maszkkal találkozhattunk az egyáltalán nem biztonságos divatkiegészítőktől kezdve az egészen stílusos darabokig.

Azok, akik úgy gondolják, még jobb ötletük van egy olyan masz megalkotására, amelyet többen viselnének szívesen, most lehetősége van az Egyesült Államok pályázatán indulni: a kormány orvosbiológiai fejlődéssel foglalkozó hatósága (Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA) pályázatot hirdetett a következő generációs maszkok megálmodására. 

A Maszk Innovációs Kihívást a BARDA a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) Foglalkozásbiztonsági és Egészségügyi Intézetével közösen hozta létre, hogy olyan gyakori panaszokra találjanak megoldást a maszkviseléssel kapcsolatban, mint a szemüvegek bepárásodása, a bőrirritációk, a kényelmetlenség, a kommunikációs nehézségek, és az esetleges elégtelen védelmi funkció – a győztesekre pedig mintegy 500 ezer dolláros jutalom vár. 

A verseny két fázisa két különböző dolgora koncentrál. Az első fázis középpontjában elsősorban a dizájn jut szerephez: vagy a már létező maszkok újragondolása, vagy új technológiák és új anyagok felhasználása a cél. A pályázat második fázisában egy működő és használható prototípus leadásával indulhatunk.

A The Verge szerint az új maszkokra nem azért van szükség, mert nem hatékonyak az eddig viselt típusok, hiszen ez nem igaz: a régiek is alkalmasak arra, amire használjuk őket. Ám a megváltozott életünk során a mindennapos maszkviselés miatt felmerülő problémákra választ nyújthatnak az új dizájnok és innovációs megoldások.